Fik abort på alles læber

Foreningen Retten til Liv fik opfyldt deres vigtigste formål med korsmarken ved Løsning. Abort var for første gang i et årti til debat i det danske samfund.

Retten Til Liv kan sende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens en venlig tanke.

Hendes meget negative kommentar til de 16.000 kors, som lørdag den 21. september blev rejst ved E45 lige før Hedensted-afkørslen, var med til at holde debatten levende hen over hele weekenden. Og det var netop et af foreningens hovedformål med den storstilede aktion.

Synliggøre barnet

– Vores klare sigte er at synliggøre barnet. Nu har vi i 40 år talt om kvindens ret. Det er på tide at nogen husker barnet, forklarer Ellen Højlund Wibe, landssekretær i Retten til Liv.
Hun var godt klar over, at aktionen ville støde nogen.
– Dem, der helst ville glemme, at de har fået foretaget en abort, de raser over det her. Men for mange andre – også kvinder, som selv har været igennem det her – kan det faktisk være en lettelse – også fordi de mange kors fordeler skylden på os alle sammen, forklarer Ellen Højlund Wibe.
– For nogen kan korsene måske give oplevelsen af, at det barn, de aldrig måtte tale om, men som altid har været gemt i det blødende moderhjerte – det er der dog endelig nogen, der mindes og taler om, forklarer hun. Ellen Højlund Wibe håber at nogle af dem vil benytte Abortlinien til at læsse af.

Antallet chokerer

Udover at debattere selve aborterne, brugte medierne også en del tid på at debattere lovligheden i de mange kors så tæt på motorvejen.
Både vejdirektoratet og politiet vil i denne uge se nærmere på opstillingen og vurdere, hvorvidt det er trafikfarlig propaganda.
– Vi ser ikke korset som en provokation i sig selv. Det er så anerkendt et symbol i vores verden. Hvis der er noget, som skal være stødende, så er det antallet af kors, som står her, forklarer Ellen Højlund Wibe og understreger:
– Det er ikke så afgørende, hvor længe korsene får lov til at stå her. Det vigtigste er, at de er blevet set.

Debatten raser

Mens de hvide kors lyser op på marken ved motorvejen, raser debatten videre. TV2s historie om Mette Frederiksens kommentar fik på Facebook omkring 700 inderlige kommentarer. De fleste af dem til fordel for abort, men ind imellem hørtes også en røst imod. Og det er bare ét af de mange steder på nettet og ude i virkeligheden, hvor der endelig føres den debat om abort, som Retten til Liv har efterlyst så længe.