Kaos efter kup i Centralafrika rammer især kristne

Anne Grethe Møller arbejder i dag som sygeplejerske på Viborg Sygehus.
Anne Grethe Møller arbejder i dag som sygeplejerske på Viborg Sygehus.

Dansk kvinde forsøger at hjælpe, efter at rebeller og lejesoldater med især muslimsk baggrund har taget magten i Centralafrika.

Sygeplejerske Anne Grethe Møller har taget initiativ til at hjælpe sine tidligere kolleger på Mor-Barn Centret i Centralafrika, efter at rebeller fra den nordlige del har taget magten og terroriserer lokalbefolkningen.

– Jeg kan jo ikke bare se på, at mennesker, som jeg kender, lider, mens jeg har det godt, siger hun.
Hun har derfor fortalt om problemerne i Centralafrika på sin Facebook-side, og det førte hurtigt til, at nogle venner ønskede at hjælpe.
– Det er jo en helt privat indsamling, men jeg har allerede modtaget ca. 10.000 kr., som jeg har overført til lederen af centret, Catherine, så hun kan fordele og hjælpe dem, der er ramt. Det lyder måske ikke at så meget, men for de fattige i Centralafrika kommer man langt med 10.000 kr. Catherine er flygtet, ligesom de fleste andre i Bohong, hvor alt nu er splittet ad og ødelagt.

Udsendt fra Danmark

Anne Grethe var sammen med sin mand Olav og familiens børn udsendt til det ludfattige store land midt i Afrika fra 2000-2002. Herefter satte uroligheder og et kup et stop for deres missionærtid. Men Anne Grethe har siden forsøgt at følge op på arbejdet. Bl.a. har hun en periode været indvalgt i Mission Afrikas bestyrelse.
Anne Grethe arbejdede på et Mor-Barn center i byen Bohong i den nordvestlige del af landet tæt ved grænsen til Cameroun.
Centret er oprettet af Sudanmissionen (nu Mission Afrika) og blev i mange år ledet af jordemoder Alice Møller (nu gift Møberg). I en periode havde missionen en halv snes missionærer i Centralafrika. I dag er der ingen tilbage.
Uroligheder, rebeller, banditter, kup og politisk magtmisbrug har gennem årtier ødelagt håbet om, at forholdene kunne blive bedre.
Undertegnede har selv besøgt Centralafrika flere gange. Befolkningen er meget fattig og dårligt uddannet, og der er store problemer med korruption. Jeg er selv ofte blevet stoppet af politiet uden grund og har én gang fået bilen konfiskeret. Man må ofte betale til politi og toldere for at få lov at slippe.

Soldater ude af kontrol

I foråret tog en kupmager, Michel Djotodia, magten i hovedstaden Bangui støttet af rebeller fra den nordlige del af landet, muligvis sammen med rebeller og lejesoldater fra Tchad, Sudan og Congo.
Oprørs-soldaterne er nærmest gået på rov i dele af landet for at få deres krigsbytte.
De opkræver bl.a. løsepenge ved at stoppe trafikken mellem byerne, og der sker jævnligt plyndringer af private og virksomheder. Politiet og militæret er sat ud af spillet.
– Der er et stort kaos, og det er vanskeligt at hjælpe, fordi der fx ikke er nogen banker, der fungerer. Transporten er gået i stå, fordi rebellerne afkræver afgifter mellem byerne, fortæller Thore Eklund fra Mission Afrika.
Han har kontakt med forskellige kristne nødhjælpsorganisationer i håb om, at Mission Afrika kan hjælpe de fordrevne.

Lokale gik til modstand

Rebeller har siden foråret hærget og udsat befolkningen for ydmygelser og overgreb.
– Så vidt jeg har forstået på Catherine, så satte en lokal modstandsgruppe i Bohong sig op imod rebellerne, og nogle blev slået ihjel.
Derefter tilkaldte rebellerne forstærkninger og hærgede byen. Det er bl.a. gået ud over centret, hvor kun en enkelt medarbejder, Remis, er blevet tilbage for at forsøge at passe på tingene og lappe soldaterne for deres skader.
De fleste er flygtet sydpå til byen Bouar, mener Anne Grethe Møller.

Mor-barn-centerets leder Cathrine Naabeau fremviser centrets medicinbeholdning FØR overgrebet, hvor mange kvinder og børn blev hjulpet. Nu er det meste ødelagt.
Mor-barn-centerets leder Cathrine Naabeau fremviser centrets medicinbeholdning FØR overgrebet, hvor mange kvinder og børn blev hjulpet. Nu er det meste ødelagt.
Rammer især kristne

Udover de stammemæssige konflikter ser det ud til, at rebellerne er muslimer og i flere tilfælde specielt er gået efter kristne. RCA er overvejende kristent, men meget præget af hedenskab og okkultisme.
Det muslimske naboland Tchad støtter kupmagerne.
Jagten på råstoffer kan også være et motiv for oprørerne.
Den franske fremmedlegion holder tre punkter i hovedstaden Bangui, men forholder sig ellers neutral. FN ligeså. Imens lider befolkningen – også økonomisk, idet en stor del af landbruget er gået i stå.
– I sidste uge var der en løjtnant i Seleka-oprørshæren, som dræbte en politimand i hans hus om aftenen nær byen Batouri, fortæller en medarbejder på en lokal radio til Udfordringen.

Sammen i bøn

Den 12. august samledes protestanter, katolikker og endda muslimer i Bouar i Centralafrika for at bede for fred, efter at urolighederne i området er øget hen over sommeren.
I den fælles fredsappel, som blev læst op i de lokaler kirker og moskeer, lyder det bl.a.:
”Ingen tro, hverken kristendom eller islam, tillader vold, mord, tyveri, hærgen, voldtægt. Vi tager på det kraftigste afstand fra disse handlinger. Vi opfordrer alle til at være tro over for Gud og hans ord. Hvis alle troende fulgte Guds bud, ville der ikke være nogen krig.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udfordringen fik tilsendt en video fra en kristen radiostation, som angiveligt viste optagelser af dræbte - bl.a. børn - i Centralafrika. Da vi undersøgte sagen nærmere viste det sig dog, at videoen stammede fra den lignende borgerkrig i Elfenbenskysten. Men ifølge øjenvidner har lejesoldaterne opført sig lige så brutalt i Den Centralafrikanske Republik.
Udfordringen fik tilsendt en video fra en kristen radiostation, som angiveligt viste optagelser af dræbte – bl.a. børn – i Centralafrika. Da vi undersøgte sagen nærmere viste det sig dog, at videoen stammede fra den lignende borgerkrig i Elfenbenskysten. Men ifølge øjenvidner har lejesoldaterne opført sig lige så brutalt i Den Centralafrikanske Republik.