De fire værste myter om ægte kærlighed

Når kærligheden volder så store problemer for os, tror jeg, det skyldes en række myter, som Hollywood, ugebladene, tv og litteraturen igen og igen hjernevasker os med, skriver Asbjørn Asmussen. (Modelfoto)
Når kærligheden volder så store problemer for os, tror jeg, det skyldes en række myter, som Hollywood, ugebladene, tv og litteraturen igen og igen hjernevasker os med, skriver Asbjørn Asmussen.
(Modelfoto)

Længslen efter den ægte kærlighed er nok et af de mål i livet, som optager os alle.
Først at finde den og dernæst at bevare den. Men lige netop kærligheden er samtidig noget af det mest forløjede og misforståede i livet. Og derfor farer vi så tit vild i kærligheden.
Når kærligheden volder så store problemer for os, tror jeg det skyldes en række myter, som Hollywood, ugebladene, tv og litteraturen igen og igen hjernevasker os med.

De fire værste er disse:

1. Forelskelse er kærlighed
Den første myte er, at forelskelse er lig med kærlighed. Denne hovedløse overbevisning om at alle mit livs drømme og længsler vil blive opfyldt i denne ene person. Men en forelskelse går altid over igen. (Den varer som regel mellem en måned og maks 2 år). Og når den magiske følelse af forelskelse fader ud, tror vi, at det er kærligheden, der er ved at høre op.

2. Der findes en Eneste ene
Den anden myte er desværre temaet for langt de fleste romantiske film: Et eller andet sted venter den helt rigtige. Den eneste ene dukker på magisk vis lige pludselig op, og intet er rigtigt, før de to endelig finder sammen. Men for dem, der tror på at denne ideal-partner findes, bliver livet ofte en lang forgæves søgen efter “den eneste ene”.

3. Vi er for forskellige, eller vi passer ikke sammen
En tredje myte er at vi skal “passe sammen”, at vi skal matche hinanden. Hvis vi er for forskellige, så har kærligheden ikke en chance. Derfor må vi lave person-analyser og dating-profiler og stævne-møderne bruger vi til at teste hinanden.

4. Sex er det vigtigste
Den fjerde myte er, at det er i sengen, vi finder ud af, om det er ægte kærlighed. Hvis ikke min partner kan opfylde mine seksuelle behov, så blive det aldrig ægte kærlighed. Og det skal være rigtig hed, spontan og fotogen sex som i de romantiske film og erotiske noveller.

Men hver eneste af disse myter er løgn. Og selv om det er løgne, vi elsker at lade os forføre af, så er det stadig løgn. Og derfor bliver vi snydt og vildledt af noget, vi tror er kærlighed, men som i virkeligheden blot er flygtige oplevelser, stemninger og følelser, der sjældent varer ved. Det er da også betegnende, at alle de romantiske film slutter, der hvor kærligheden skal til at begynde.

Ægte kærlighed
Sternbergs kærlighedstrekant forklarer psykologien bag ægte kærlighed.
Sternbergs kærlighedstrekant forklarer psykologien bag ægte kærlighed.

Men hvad er ægte kærlighed så?
Det ene svar kan vi få fra psykologiens verden, hvor Sternberg’s kærlighedstrekant er en meget anerkendt beskrivelse af, hvad kærlighed er for en størrelse. Den fortæller, at ægte kærlighed består af lige dele lidenskab, venskab og forpligtelse. Ethvert kærlighedsforhold befinder sig et sted indenfor denne trekant, og det optimale for kærligheden er at befinde sig i midten.

Kærligheden er et trekantsdrama
Venskab opstår mellem mennesker, der føler sig forstået af hinanden, og det giver et forhold af nærhed og forbundethed. Lidenskaben giver romantik, fysisk tiltrækning, sex og spænding. Og forpligtelsen giver forholdet tryghed og loyalitet, fordi parterne tager et ansvar for at kæmpe for forholdets overlevelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Verdens største kærlighedsbrev
Det andet svar finder vi i Bibelen, som også er blevet kaldt verdens største kærlighedsbrev. Her beskrives kærligheden som den udholdende og passionerede hengivelse for et andet menneske. Dette at ville et andet menneske fuldt ud – med både legeme, sjæl og ånd. Se fx 1. Korintherbrev kapitel 13.

I modsætning til de fire falske myter som jeg begyndte med, så er kærligheden hverken noget, der bygger på følelser, skæbne, teknik eller sex, men derimod på handling. Kærlighed er noget, jeg gør. Noget jeg viser. Kærligheden kommer ikke bare til mig (og går heller ikke bare igen). Kærligheden er grundlæggende noget, jeg vælger og arbejder for. Og når jeg gør det, så kan både seksualiteten, fortroligheden og trygheden vokse og blomstre. Så passer vi sammen, så bliver forskelligheden en styrke, og så er min partner min eneste ene.

Af Asbjørn Asmussen, mediekonsulent


Artiklen fortsætter efter annoncen:Artiklen er venligst udlånt af Direkto.dk, red.