Rohani fordømmer nazi-forbrydelser mod jøderne

Irans præsident Hassan Rohani har efter sin tale til FN’s generalforsamling fordømt de nazistiske forbrydelser mod jøderne.

Han siger i et interview med CNN’s Christiane Amanpour, at han anerkender, at holocaust fandt sted, men at det er op til historikere at reflektere over dette.

– Jeg er ikke historiker, og når der er tale om dimensionerne af holocust, er det historikere, der må grunde over dette, sagde han i interviewet. I almindelighed kan jeg sige, at enhver forbrydelse der sker i historien imod menneskeheden – omfattende de misgerninger, som nazisterne begik mod jøder og ikke-jøder – er.forkastelige og må fordømmes, hvad os angår.

I interviewet gjorde Rohani det klart, at han havde fuld tilladelse fra Irans øverste leder, ayatollah
Ali Khameni, til at forhandle med Vesten om Irans atomprogram.

I sit første TV-budskab til det amerikanske folk sagde Rohani:

– Jeg vil gerne sige til det amerikanske folk: Jeg bringer fred og venskab fra iranere til amerikanere.

En amerikansk kilde siger til CNN. at et møde melle, Rohani og præsident Barack Obama ikke blev til noget fordi det ville være for “kompliceret” for Iran.

I talen til generalforsamlingen sagde Rohani, at den israelske besættelse er en form for “strukturel vold”, hvor palestinenserne er “berøvet deres ret til tilbagevenden” og “hvor der øves aggression mod det palestinensiske folk”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Med henvisning til Obamas tale sagde han, at “hvis USA afstår fra at falde for krigeriske pressionsgrupper – så er freden inden for rækkevidde. Han tilføjede, at han er parat til at indgå “resultats-orienterede” atom-drøftelserog ikke søger at øge spændinger med USA.

Obama

Den israelske kommentator Attila Somfalvi skriver i bladet “Yediot Aharonot”, at Obama i sin tale skabte en logisk forbindelse mellem Teheran, Ramallah og Jerusalem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Obama gjorde det klart, at mens han understregede Israels behov for sikkerhed, er en fredsaftale nødvendig for at sikre oprettelsen af en palestinensisk stat..

En anden israelsk kommentator, Ron Ben-Yshai, siger, at Rohani i sin tale antydede,. at
han er desperat for at mildne de vestlige sanktioner, men frygter, hvad han betegnde som
“de konservative” i Teheran.