Israel vil boycotte Irans præsidents tale i FN

Israel vil boycotte den iranske præsident Hassan Rohanis tale i FNs generalforsamling idag.

Dette oplyses af Israels største avis, “Yediot Aharonot”. som skriver, at hverken Israels mest højtstående repræsentant i FN, minister Yuval Steinitz eller ambassadør Ron Prosor vil lytte til
Rohanis tale – de afventer nu instruks fra Jerusalem om de skal udvandre inden talen eller blot ikke indfinde sig,

Såvel Steinitz som Prosor bekræfter over for den israelske avis, at de ikke vil påhøre talen.

Den iranske præsident forventes at ville holde en moderat tale og ikke gentage de udtalelser, der blev fremsat af hans forgænger, Mahmoud Ahmajinedad, omfattende trusler om at slette Israel af landkortet, benægtelse af holocaust og forskellige anklager rettet mod USA og Vesten.

Steinitz siger til den israelske avis, at europæiske udenrigsministre, som han har mødtes med i
Europa og USA har sagt, at de afventer handlinger og ikke blot ord fra Rohani.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, har sagt, at han ikke er imponeret af Rohanis retorik. , siger Steinitzm og at de europæiske udenrigsminstre afventer at høre Rohanis tale for at blive klar over, om han blot vil give udtryk for en dialog, eller om han faktisk er parat til at implementere sikkerhedsråds-resolutioner.

Den israelske delegation vil formentlig være ene om at forlade salen eller boycotte talen. Når Irans tidligere præsident, Ahmadinejad, talte i FN, udvandrede snesevis af vestlige repræsentanter under hans tale, men dette ventes ikke at blive gentaget denne gang.

Rohani vil tale nogle timer efter, at præsident Barack Obama taler til generalforsamlingen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udenrigsministrene fra verdensmagterne ventes imorgen at ville afholde et historisk møde med Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif.

Zarif, der har været Irans FN-ambassadør, begyndte sin første dag i New York med at mødes med udenrigsminstrene fra England, Italien og Holland og med EUs . udenrigschef, Catherine Ashton.

Zarif udtrykte over for europæerne, at Iran er interesseret i at indlede seriøse forhandlinger og hurtigt at løse atomkrisen. Efter mødet sagde Ashton, at hun var imponeret over hans “energi og beslutsomhed”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Imens ankommer statsoverhoveder fra lande verden over til New York med håb om en produktiv dialog under dette års generalforsamling.

Det er første gang i årtier, at den amerikanske og den iranske regering er enedes om at afholde
drøftelser på højt niveau.