Søndags-handel

Af Lone Møller-Hansen Præst i Gospelfællesskabet Bornholm
Af Lone Møller-Hansen
Præst i Gospelfællesskabet Bornholm

Hverdagen afslører, om vi elsker Gud.

At elske Gud handler ikke om, hvad man må gøre på en hviledag, eller hvor vi sætter os. Og så alligevel…

Holder du hviledagen hellig?
Jeg møder jævnligt andre fra menigheden i Kvickly på vej hjem fra kirke. Hermed indrømmet – stik imod mine principper handler jeg en gang imellem om søndagen.
Det kan give mig dårlig samvittighed, for egentlig er jeg jo imod søndagsåbent. På den anden side, så har de ansatte fri en anden dag…
Jesu andet eksempel: Viser vi Gud ære ved at sætte os på den forreste plads i kirken, hvor der oftest er god plads? Fremhæver man sig selv ved at sidde forrest?
Jesus siger, at hvis vi ikke er ydmyge, risikerer vi at blive ydmyget.
Da vi i søndags holdt gos-pelgudstjeneste i det lokale musikhus, var der en, der lignede en undskyldning for sig selv. Han kom lidt inde i gudstjenesten og måtte bane sig vej frem til de eneste ledige pladser ved de forreste borde.
Men han kunne jo bare være kommet til tiden:)

Elsker du mig?

Jesus sammenligner altid vores forhold til ham med sit eget forhold til sin far.
”Som Faderen har elsket mig, har også jeg elsket jer; bliv i min kærlighed… Dette er mit bud, at I skal elske hinanden.”
Han siger også, at han kommer til os som den svageste og mest forhutlede af vores medmennesker. Derfor skal vi behandle alle andre med samme ydmyghed, som vi ville behandle ham.
Vores kærlighed til Gud viser sig i, hvor gode vi er til at leve det dobbelte kærlighedsbud – at elske Gud og sin næste som sig selv – ud i praksis.
Vores hverdagsliv afslører vores karakter. Hvis vi siger, at vi elsker Gud, men behandler andre mennesker uden respekt, så lyver vi både over for os selv og over for Gud.
Hvad gør vi, når mennesker i nød krydser vores livsvej? Finder vi en undskyldning for ikke at hjælpe?
”Jeg har ingen kontanter”, sagde jeg sidst til den hjemløse, der ville sælge mig ”Hus forbi”.
Er min bank-konto blevet hellig for mig?
Jeg husker en folkepensionist, som altid havde 20 kr. i lommen til en tigger. ”Det vil aldrig gøre mig fattig”, sagde hun.

Én hellig dag?

Jeg er sikker på, at Gud gjorde en ugedag hellig for at beskytte både mennesker og dyr mod stress. Ellers ville slaver og dyr blive nedslidt! På den måde beskytter han især de svage.
Og så vil han have, at jeg reserverer noget tid til ham!
Min erfaring er, at det forandrer mit sindelag mere, at jeg dagligt søger Gud – i stilhed og refleksion – end en time på kirkebænken søndag formiddag.
Forvandlingen af mine handlingsmønstre vil ske ved, at jeg langsomt lader Guds ord og tiltale påvirke mine tanker.

Hellig tid

Bemærk så lige, at det første, Gud gjorde helligt, var tiden. For os handler om at finde den rette balance i vores liv. Mellem arbejde og fritid, hvile og aktivitet.
Balancen er en forudsætning for, at vi i alle vore handlinger kan afspejle Guds væsen. I praksis i dag er det mere afgørende, hvad vi bruger vores fridage på, end at det er en bestemt dag, der er hellig.
Og bemærk også, at det første, mennesket skulle gøre, lige efter det blev skabt på den sjette dag, var at holde fri den syvende.
Alt arbejde kommer ud af hvile. Når vi kommer fra Guds nærhed, kan vi prioritere ret og elske det medmenneske, som Gud sender på vores vej. I praksis.
Uden dårlige undskyldninger og med den respekt, der kommer af at elske Gud af hele sit hjerte.

Luk. 14:1-11

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk

Konfrontationen fortsætter

1 På en sabbat var Jesus indbudt til at spise hos en af de ledende farisæere, og alle hans modstandere holdt skarpt øje med ham.
2 En mand, som led af vand i kroppen, kom hen til Jesus for at blive helbredt. 3 Jesus vendte sig derfor til farisæerne og de skriftlærde og spurgte: »Har man lov til at helbrede på sabbatten eller ej?« 4 Ingen turde svare.
Så lagde Jesus hånden på den syge mand, helbredte ham og lod ham gå.
5 Derefter sagde han: »Hvis et af jeres børn eller en ko faldt i en brønd på en sabbat, ville I så ikke med det samme trække det op?« 6 Stadig intet svar.

Om ydmyghed og gæstfrihed

7 Jesus lagde mærke til, hvordan gæsterne udvalgte sig de bedste pladser ved bordet.
8 »Hvis du er indbudt til en fest, skal du ikke prøve at få den bedste plads,« sagde han. »For hvis der er indbudt nogen, som er fornemmere end dig, 9 vil værten sige: ‘Vær venlig at give plads for den gæst her.’ Så må du rejse dig og tage den plads, der er ledig ved den nederste ende af bordet, og det ville være flovt. 10 Nej, når du bliver indbudt, må du hellere sætte dig nederst ved bordet. Så kommer værten måske og siger: ‘Kom her, kære ven, og sæt dig op på en mere fornem plads.’ De øvrige gæster vil da se, hvordan du bliver æret.
11 For de, der ophøjer sig selv, skal ydmyges, men de, der ydmyger sig selv, skal ophøjes.

Når vi kommer fra Guds nærhed, kan vi prioritere og elske vores medmenneske. Maleri af Marianne Lodahl Mortensen.
Når vi kommer fra Guds nærhed, kan vi prioritere og elske vores medmenneske. Maleri af Marianne Lodahl Mortensen.