Danmission i partnerskab med Det Arabiske Initiativ

Religiøs dialog kan fremme fred og demokrati i Mellemøsten, mener Birgitte Søgaard Lauta fra Danmission. Foto: Dialogkonferencen 2012 i København.
Religiøs dialog kan fremme fred og demokrati i Mellemøsten, mener Birgitte Søgaard Lauta fra Danmission. Foto: Dialogkonferencen 2012 i København.

Dialogprojekter mellem kristne og muslimer skal styrke Danmissions indsats i Mellemøsten.

Adskillelsen og hadet mellem religiøse grupper i Egypten, Syrien og Libyen vokser.

Danmissions dialogprojekter i de lande har modtaget støtte fra Det Arabiske Initiativ siden 2011, og nu er Danmission netop blevet udvalgt som ny strategisk partnerorganisation under initiativet.
Som strategisk partnerorganisation skal Danmission bl.a. stå i spidsen for en særlig pulje. Formålet med puljen er at bevilge penge til innovative og interreligiøse partnerskaber mellem Danmark og Mellemøsten og Nordafrika. Det kan for eksempel være dialog mellem organisationer, religiøse grupper, kirker og moskeer.
Midler fra den særlige pulje er bl.a. bevilget til et samarbejde mellem Danske Kirkers Råd og Muslimernes Fællesråd, som sammen skal arrangere internationale dialogkonferencer for religiøse ledere i både Danmark og Mellemøsten.

Træningsprogrammer og religiøst topmøde

Danmissions indsats omfatter træningsprogrammer for meningsdannere, udvikling af undervisningsmateriale og et religiøst topmøde, er med til at dæmpe religiøse spændinger og konflikter i området. I stedet styrke forholdet med de religiøse grupper og ledere.
– Med den nye ramme fra Det Arabiske Initiativ har Danmission, gennem den særlige pulje vi nu skal stå i spidsen for, mulighed for at støtte projekter og partnerskaber, der vil tage fat på den interreligiøse dialog.
– Det er helt afgørende for fred og forsoning i Mellemøsten, at de religiøse ledere og aktører formår at tale sammen, at bruge hinanden positivt, og at de ikke dæmoniserer hinanden, siger Danmissions regionale leder i Mellemøsten og Nordafrika, Birgitte Søgaard Lauta.

Dialog er vejen frem

Efter de historiske omvæltninger i Mellemøsten og Nordafrika har dele af befolkningerne fået en tro på, at deres ønske om at leve i inkluderende samfund med retfærdighed og økonomisk udvikling er inden for rækkevide.
Religiøs dialog er en del af løsningen, når man skal fremme fred, aktivt medborgerskab og demokrati i Mellemøsten, mener Birgitte Søgaard Lauta, der ser Danmissions nye titel som partnerskabsorganisation, som en vigtig anerkendelse fra Udenrigsministeriet.
Danmission er sammen med 10 andre organisationer udvalgt som strategisk partner med en samlet årlig ramme på 275 mio. kr.