Israel har fået vintertid – med plus og minus

Natten til søndag stillede israelerne uret en time tilbage til “vintertid”, og de der måtte have glemt det, blev mindet om det af avisernes forsider: “Har du husket etc.”

Omstillingen er blevet kommenteret således af den politiske redaktør for “The Jewish Journal”, Shmuel Rosner, i en artikel i “International Herald Tribune”:

 – Efter ordre af knesset er længden for Israels “sommertid” blevet forlænget til 212 dage – i stedet for et gennemsnit af 182 dage i henhold til en lov af 2005. Offentligt pres og politiske ændringer har gjort det muligt for regeringen at udføre, hvad de fleste israelere ønsker.

 

“Vanskeliggør religiøs praksis”

Rosner fortsætter:

–  Mens israelerne er blevet mere knyttet til jødisk tradition og religion, er de blevet mindre tålmodige med religiøse diktater fra fromme politikere og ortodokse rabbinere. Størstedelen af israelerne – 73 procent ifølge en meningsmåling foretaget for fem måneder siden – har ønsket at forlænge sommertids-perioden, så de kan have lys under størstedelen af deres aktive timer, spare på elektriciteten og køre mere sikkert. Men ultra-ortodokse politikere  har modsat sig ideen, fordi “længere dage gør religiøs praksis vanskeligere”.

– Morgenbøn kan blot ske ved solopgang, skriver Rosner,  men hvis solopgang først kommer senere på grund af sommertiden, kan nogle vanskeligt fuldende deres morgengudstjeneste og ikke nå til deres arbejde i rette tid.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Men  blot få israelere beder hver morgen, skriver Rosner.

Længden af sommer- og vintertids-perioderne er afhængig af regeringens sammensætning . I 1999, da det ultra-ortodokse Shas-parti havde indenrigsministerposten, varede sommertiden blot 154 dage, men året efter, da Shas var svækket, og der var en verdslig indenrigsminister, varede perioden 175 dage.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Meningerne er delt om fordelene og det modsatte ved at skifte om til en anden tidsordning.

Langt de fleste synes at være imod vintertid. En fordel er – siger en kvinde ved navn Abby Johnson – at man ikke behøver at barbere sine ben, fordi man jo går med lange bukser hele tiden. Andre, der er for vintertid, siger, at det er festligt at gå ud og lege i sneen med vennerne.

 

Blandt modstandere af vintertid er der nogle, der siger, at det bliver tidligt mørkt, hvilket er deprimerende, og at man bliver tidligt søvnig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og hvad med det økonomiske ved at skifte fra den ene tid tilden anden? Det er svært at få konkrete tal på bordet. Der er næppe større besparelser ved disse skift. Det er som om man har lagt sig  fast på en vanetænkning.

 

Men nu ved den begyndende mørketid ser de fleste  frem til at få vinteren overstået og påny at opleve lysere tider.