– Det er et specielt valg
Det mener Blå Kors’ formand Sven-Erik Jørgensen om Aalborg Stifts Luther-øl til ære for reformationen.
En øl til ære for Luther, én for Katharina von Bora og én for Melanchton.
Sådan tager Aalborg Stift hul på en af de tidlige markeringer af reformationen.
”Salmesang, bønner og biskopper er nok det de fleste danskere forbinder med folkekirken. Det vil Aalborg Stift lave om på. Derfor lancerer de i samarbejde med Bryghuset Vendia tre øl, der skal sætte fokus på Martin Luther og den reformation han startede i 1517, da han slog sine teser om afladen op på kirkedøren i Wittenberg.”
Sådan skriver stiftet i en pressemeddelelse.
Blå Kors formand Sven-Erik Jørgensen synes, det er en mærkelig idé.
Et specielt signal
– Det er da et specielt valg, at de markere det med øl. Jeg synes, det var bedre, hvis vi talte om, hvad reformationen betyder fremadrettet.
Han forklarer:
– Det er ikke fordi, jeg tror, at øllen vil give langvarige alkoholiske problemer og ødelægge mennesker. Men det er et specielt signal at sende. Brug dog markeringen til at fortælle, hvad vi har fået ud af reformationen i stedet for.
Det er da også formålet med stiftsudvalgets arbejde med reformationen i Aalborg.
Når Aalborg Stift alligevel har valgt at bruge en øl til markering af begivenheden, som først rigtig tager fart om fire år, skyldes det dog livsstilen på Luthers tid.
Formålet er nemlig kulturformidling af den reformatoriske arv, der blandt andet medførte gudstjenester på modermål, salmesang og et brud med paven.
Men der er også en anden historie at fortælle om Martin Luther end den om munken, der gjorde oprør mod paven, mener Aalborg Stift.
Roste ølbrygningen
Luther var et muntert gemyt og i hans husholning blev der hver dag drukket mellem 60 og 80 liter øl. Han roste flere gange offentligt sin hustru for hendes gode evner som ølbrygger.
Sven-Erik Jørgensen er ikke imponeret.
– Jeg synes ikke, at det er specielt godt fundet på at lykønske reformationen med en øl.
Øllene, som skal passe til hver af de tre reformatorer, som de har navn efter, blev i samarbejde med tidligere Biskop Niels Henrik Arendt præsenteret den 21. oktober.