Ånd til forskel

s21_bog_LaengselSom G. K. Chesterton bemærkede, så er mennesket det eneste væsen, der kan optræde menneskeligt.

En elefant opfører sig ikke enten elefantisk eller uelefantisk – den er altid bare elefant, og det er dens natur. Din natur derimod er at være mere end natur. Ja, et menneske, der bare er natur, er umenneskeligt.
For vores natur er det derfor ikke et spørgsmål, om vi vil være menneske eller et dyr, men om vi vil være ”guder eller monstre”. Det er dette mere, der er de underfulde to procent, ånden i maskinen, det stof, der hæver os mod englene og gør, at vi bevæges i mødet med storhed og fald. Ånd genkender ånd. Det afslørende er, at vi, når vi møder en levende sjæl, der handler af ånd, bevæges og siger ”Han er i orden.” Der er en orden, for når vi møder en forfængelig kujon, siger vi: ”Det er simpelhen ikke i orden, det der.” Der er en genkendelig orden i vores natur ud over den oprette gang – et adelsmærke, der gør et levende menneske til en levende sjæl – og det er ånd. Og ånd er den glædelige længsel efter Gud.

Fra bogen Længsel af Thomas
Østergaard Aallmann.