Frankrigs præsident Hollande får varm modtagelse i Israel

Frankrigs præsident, Francois Hollande, får en varm modtagelse, når han idag kommer til Israel på et tre-dages statsbesøg. Det bliver som en ny israelsk-fransk honeymoon.

 

Den første var, da Frankrig ved at sælge Mystere- og Mirage-fly til Israel for 50 år siden hjalp Israel til en afgjort bedre stilling i forholdet til araberne. Siden har der været op- og nedture. Den værste nedgang var, da Charles de Gaulle lagde Israel på is efter 6-dages krigen i 1967. Siden er forholdet blevet forbedret.

 

Opgangen kulminerede, da præsident Hollande og hans udenrigsminister Laurent Fabius blokerede en forestående aftale mellem Iran og seks verdensmagter om det iranske atomprogram.

Israel har vist stor taknemmelighed over for Frankrig for dets beslutsomme holdning.

 

Francois Mitterand var den første europæiske statsleder, som besøgte Israel. Det var i 1982. Men da den samme Mitterand fra knessets talerstol slog til lyd for oprettelsen af en palæstinensisk stat, lød den israelske kommentar: “Hvilken katastrofe”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Så var der præsident Jacques Chiracs besøg i 1996, da  han skældte sine israelske sikkkerhedsvagter ud i Øst-Jerusalem, og han blev stemplet som en fjendtlig leder af et israelsk konsensus. I 2000 blev Hizbollah af Lionel Jospin betegnet som en terroristorganisation, og Jerusalem kaldte ham “Israels bedste ven”.  Da Nicholas Sarkozy blev præsident, fik han også betegnelsen “en sand ven af Israel”.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så kom der en nedtur i forholdet, da Sarkozy betegnede statsminister Benjamin Netanyahu som “en løgner” under sit besøg hos præsident Barack Obama.

Nu er det fransk-israelske forhold påny blevet varmt, hvilket bl.a. kom til udtryk i en lederartikel idag i “Jerusalem Post”, hvori det under overskriften “Vive la France” bl.a. hedder, at Frankrig længe har haft en hård linje om Irans atomprogram, og hvori det halv-officielle Fars nyhedsbureau i Iran kritiserer “Frankrigs og Israels destruktive roller”, og Frankrig afbildes som en frø, der affyrer et gevær.

 

“Ved at afskyde geværet, føler det sig betydningsfuld, hedder der i komentaren.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Hollande bliver budt velkommen i Ben Gurion lufthavnen af præsident Shimon Peres ved en statsceremoni, af  Netanyahu og flere ministre. Han kommer hertilmed sin livspartner, Valerie Trierweller, Fabius, økonomi- og finansminister Pierre Moscovici, og et følge af 40 ledende franske forretningsfolk.

 

Hans første programpunkt bliver et besøg hos Peres i præsidentboligen,og han tager så til Mount Herzl for at nedlægge kranse for Theodor Herzl og Yitzhak Rabin.

 

Derefter følger et besøg  på YadVashem-mindeinstitutitonen for de 6 millioner jøder, der blev dræbt under nazismen, og om aftenenen skal han have et arbjedsmøde med Netanyahu, efterfulgt af en pressekonference og underskrivelse af samarbejdsaftaler.

 

Imorgen går turen til Ramallah, hvor Hollande skal mødes med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og nedlægge en krans ved Yasser Arafats mausoleum.

 

Senere imorgen skal Hollande tale på et særmøde i knesset,  og han fortsætter derefter til en statsmiddag i præsidentresidensen.