Hollande til Abbas: “Israel må stoppe bosættelserne”

Præsident Francois Hollandes statsbesøg i Israel kulminerede idag med, at han talte i knesset – ligesom hans forgængere har gjort det tidligere – Francois Mitterand i 1982, Jacques Chirac i 1987 og Nicolas Sarkozy i 2008 – men Hollande tog bladet fra munden over for Israel, da han tidligere idag slog til lyd for, at Israel skal “stoppe bosættelserne”.

 

Han fremsatte denne udtalelse under sit besøg hos palestinensernes præsident, Mahmoud Abbas, i Ramallah.

 

Hollande sagde på dette møde også, at han forventer fredsgestus ikke blot fra Israel, men også fra palæstinenserne.

 

Efter møder med israelske ledere –  med overvejende fokus på Iran – tog den franske præsident til Ramallah, hvor hans drøftelser med palæstinenserne især havde sigte på den vaklende Mellemøst-fredsproces.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:På en fælles pressekonference med Abbas sagde Holllande, at den bedste garanti for Israels sikkerhed er en palæstinensisk stat, og han gentog, at Frankrig er imod bosættelsesbyggeri.

 

– Bosættelsesbyggeriet komplicerer i høj grad forhandlingerne, hvilket jeg har sagt ligeud til israelerne, sagde han. Det kan få fredsprocessen til at bryde sammen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Abbas kom ind på Israels fængsling af palæstinensere og talte om et forbud mod varer fra bosættelserne, men Abbas tilføjede:

– Vi vil ikke opfordre til boycot af Israel. Vores forhold til Israel er godt.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det menes, at Hollande forelagde Abbas en budget-støttte til en værdi af 10 millioner euros, et uddannelsesprogram for palæstinensere og bekræftelse af en åbning af et fransk gymnasium i Ramallah.

 

Frankrig er en af de største internationale givere til Den palæstinensske Myndighed (PA) og yder omkring 50 millioner euros årligt gennem EU og forskellige udviklingsprogrammer.

 

Abbas havde forinden over for det franske nyhedsbureau AFP tlsagt, at palæstinenserne er forpligtede til fulde ni måneders fredsdrøftelser med israelerne “uanset hvad der sker på jorden”.

 

 

Hollande er blevet varmt modtaget i Israel, efter Frankrigs stærke standpunkt om Irans atomprogram  Han ventes i sin knesset-tale at bekræfte Frankrigs forpligtelse til Israel sikkerhed og fremsætte “et meget klart budskab” om Irans atomprogram.

– Så længe vi ikke er sikre på, at Iran har besluttet at opgive atomvåben, vil vi fortsætte med alle vores krav og sanktioner, har Hollande udtalt.

 

Hollandes Israel-besøg finder sted blot få dage inden Iran og seks verdensmagter genoptager deres drøftelser i Geneve om at nedtrappe Teherans atomprogram til gengæld for en lempelse af sanktioner.

 

Den velkomst, Hollande har fået i Israel, er helt på højde med den, præsident Barack Obama oplevede inden sit besøg i Israel i marts.                    

 

I Hollandes følge er en stor delegation af franske forretningsfolk, som ventes at ville styrke de økonomiske bånd mellem de to lande.