Israel og EU aftaler videnskabeligt samarbejde

Israel og EU har indgået en kompromis-aftale, der baner vej for at Israel kan underskrive den såkaldte “Horizon 2020” videnskabelige samarbejdsoverenskomst.

 

Kompromis-aftalen blev indgået i en telefonsamtale mellem EU’s udenrigsplitiske leder, Catherine Ashton, og den israelske justitsminister, Tzipi Livni.

 

Der blev opnået et kompromis vedrørerende bosættelses-retningslinjer, hvorunder begge sider fastholder deres stilling,  men vil fortsætte med at arbejde sammen i forbindelse med EU’s 80 milliarder euro videnskabs- og nyskabelses-program.

 

Såsnart ordlyden af kompromis’et foreligger, vil den blive sendt  til endelig godkendelse i  Bruxelles og Jerusalem.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kompromis’et blev opnået, efter at statsminister Benyamin Netanyahu på et hastemøde i regeringen besluttede, at der må findes en vej, der muliggør Israels deltaelse i programmet, og han gav denne opgave til justitsminister Livni og ikke til udenrigsminister Avigdor Lieberman eller viceudenrigsminister Ze’ev Elkin – som begge modsætter sig et EU-forsøg på at bruge en økonomisk aftale til at påtvinge politiske synspunkter over for Israel. Det var klart, at der ville blive opnået en aftale mellem Israel og EU, hvis det var Livni, som skulle klare det.

 

Netanyahu har været under pres fra akademiske og videnskabelige kredse til at finde en vej til at slutte sig til projektet, og også Ashton er blevet presset af nogle europæiske ledere til at finde frem til, hvordan Israel vil kunne deltage.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

– Begge sider nyder  godt af dette, siger en israelsk embedsmand. Vi er glade over, at det er bag os, og at den sunde fornuft sejrede.

 

Ifølge en anden israelsk kilde indebærer aftalen, at universitetet i Ariel på Vestbredden ikke vil være berettiget til at få bevillingsmidler fra EU, og at den israelske regering nu må prøve at kompensere for dette, idet Ariel universitetet vil blive stillet ugunstigt, mens andre israelske universiteter er berettiget til EU-midler.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Det forventes af Israel, at det vil betale 600 millioner euros i løbet af de næste syv år for at deltage, men dette opfattes som værdifuldt, idet Israel for hver shekel, der ydes, kan forventes at få 150 procent tilbage i forskningsbetaling.

 

Professor Ruth Arnon, præsidenten for det israelske Videnskabernes Akademi, siger om Israels deltagelse, at “den er særdeles nødvendig for fremtiden for videnskab i Israel. Hvis vi ikke underskrev aftalen, ville det være en uoprettelig katastrofe.