Kerry indleder “fredsmission” til syv Mellemøst-lande

Udenrigsminister John Kerry indleder i denne uge en “fredsmissions”- rejse til syv Mellemøst-lande begyndende med Egypten og derefter Saudi-Arabien, Jordan, Israel, Den palæstinensiske Myndighed (PA), De forenede arabiske Emirater, Algeriet og Marokko.

 

Under hans besøg i Jordan,  Israel og hos palæstinenserne vil fremskridt for fredsdrøftelserne have hans øverste diplomatiske prioritet. Der meldes ikke om fremgang i denne proces, og Kerry har udtalt, at Israels fortsatte bosættelsesbyggeri  har været “forstyrrende” for de, der leder efter fremskridts-tegn.

– Egypten synes at være på rette spor, sagde Kerry efter at have mødt egyptiske ledere. Han mødtes med udenrigsminister Nabil Fahmy, den midlertidige præsident Adly Mansour og general Abdul-Fattah el-Sisi, som forestod afsættelsen af præsident Mohamed Morsi.

 

Kerrys besøg i Egypten er det første fra USA  på øverste niveau siden Morsi blev væltet.

I Cairo sagde Kerry, at Cairo forekom at være på sporet til demokrati og fremhævede, at Obama-regeringen ønsker at forbedre forholdet til Egypten.

Han sagde, at Egypten er konfronteret med “svære udfordringer” og antydede, at der måtte tages flere skridt for at oprette en civil-ledet regering.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Kerry vil idag mødes med den saudiske kong Abdullah og efter samtaler med israelere og palæstinensere skal han mødes med Jordans kong Abdullah II i Amman.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge det foreløbige program skal han have samtaler med statsminister Binyamin Netanyahu tirdag aften i Jerusalem og med PA-præsident, Mahoud Abbas, i Ramallah onsdag.

– Jeg håber, at vi i de næste måneder kan gøre fremskridt, og jeg henstiller til alle om at holde et åbent sind og tale fredens sprog, ikke had og krig, ikke fortsat deling, men muligheden af, hvad fred kan bringe til enhver, sagde Kerry. Vi må forblive rolige og ivrige og forpligtet til en rolig proces, hvor vanskelige beslutninger kan drøftes.