Den provokerende Jesus

Af Henrik Engedal ung@udfordringen.dk
Af Henrik Engedal
ung@udfordringen.dk

Her i juletiden ser man ofte billedet af det søde Jesusbarn i en krybbe. Det er lidt af en kontrast til det stykke i Johannesevangliet jeg læste for nyligt, hvor Jesus sviner en flok farisæere til!

Jesus blev født, og det fejrer vi. Men han voksede også op og blev en mand. En mand, som vidste, hvem han var, og ikke var bange for at sige det.
Johannesevangeliet 8 er stort set én lang ord-duel med de bibeltro farisæere, som kastede det ene skriftsted efter det andet i hovedet på Jesus, som de mente var besat af en ond ånd.
Jesus giver dem igen ved at kalde dem for Djævelens børn, samtidig med at han på forskellige måder siger, at han kommer fra Gud, er Guds søn og i øvrigt levede før Abraham – og alligevel aldrig nogensinde skal dø.
Jeg forstår egentlig godt, at farisæerne blev både rasende og aggresive. Det var jo nogle absurde ting, Jesus påstod om sig selv på mange måder. I hvert fald for dem, som levede dengang. I dag kan vi bedre forstå det med vores teologiske viden og oplæring i den kristne tro.

Måske er du en af dem, som efterhånden synes, at det er helt naturligt, at Jesus blev født AF EN JOMFRU! At han ALDRIG SYNDEDE. At han kalder Gud for SIN FAR. Eller at han gav mindst 9000 SULTNE MENNESKER MAD! Og så videre, du kender nok mange af historierne…
Nogle gange mister vi måske lidt skarpheden i det, Jesus siger, og det utrolige i det, vi læser. Jeg kunne ikke lade være med at grine lidt over farisæernes reaktion i Johannesevangliet 8, for jeg forstod dem jo godt. De forstod, hvor radikalt det var, hvad Jesus sagde til dem. Og faktisk ville de slå ham ihjel flere gange på grund af det.
Spørgsmålet til os er: Vil vi lade os forundre over det, Jesus sagde og gjorde? Ikke bare for forundringens skyld, men fordi der er liv i ordene!
Fx blev jeg selv grebet af disse ord fra ham: ”Den der adlyder mit ord, skal aldrig dø”.
Ikke den der tror mit ord, skal aldrig dø, men den der adlyder…det er ret udfordrende, ikke?
Jesus kom ikke kun for at blive født og dø på et kors, selvom det i sig selv er helt fantastisk. Han ville mere end det. Lad os være åbne for Helligåndens vejledning til os her i juledagene.