Jørn Carl møder også Gud i naturen

Jørn Carl nedstammer selv fra en kommandørslægt på Rømø. Han har dog boet de sidste mange år i Kolding, hvorfra han også arrangerer vandreture i Sdr. Stenderup-skovene.

Efter et hektisk liv som skoleleder tager Jørn Carl nu mennesker på vandreture i naturen. Det giver ro i sjælen at søge Gud i naturen.

– Naturen har altid betydet meget for mig, fortæller Jørn Carl, mens vi vandrer ud af en lang lige skovvej i Stenderup skovene ved Lillebælt.

Han har taget mig med for at vise, hvordan han bruger naturoplevelsen sammen med en form for kristen meditation.
De første 500 meter går vi bare og snakker, så tager vi en periode med stilhed, hvor jeg skal tænke over, hvad der giver glæde i mit liv. Og om det hænger sammen med min tro.
Efter 500 meters eftertanke deler vi tankerne. Imens mærker vi skovduften og hører den beroligende susen i bladene. De høje bøgetræer i den storslåede natur løfter ligesom tankerne imod skaberen. Hvad har han tænkt sig med lille mig…
Så er der en tid til reflekterende bøn, hvor man får et par bibelord eller et salmevers at tænke over. Fx: ”Find din glæde i Herren, så giver han dig, hvad dit hjerte ønsker.”
Undervejs kommer vi forbi et sted, hvor ørnene yngler.
For enden af skovvejen ligger stranden med udsigt til Fyn.
Dér er en bænk, hvor vi holder pause. Nu er vi midtvejs på den ca. 6 km lange rute, Jørn har udvalgt til i dag.
Vi tager en kop termokaffe, mens vi sidder og kigger ud over det beroligende hav.
På vej hjem mediterer vi i rytme med skridtene på ord som ”Du er nær, – nu og her.” . ”Jeg og du, – her og nu.”

Fra Rømø

Jørn Carl kommer fra Rømø. Hans slægt havde mange kommandørkaptajner, som sejlede helt til Grønland for at fange hvaler og udvinde tran.
– Allerede som barn og ung erfarede jeg glæden ved at bruge naturen som rum for refleksion og fordybelse. Det var i forbindelse med vandringer på øen – langs strandene og i plantagerne, husker han.

Mødte Gud i Texas

Som ung kom Jørn til Texas som udvekslingsstudent. Her oplevede han en familie, hvor tro og kirkegang spillede en stor rolle. Han oplevede, at det faktisk kunne være spændende, vedkommende og sjovt at komme i kirke.
Samtalerne med familiens mor, Louva, om den kristne tro og livsspørgsmål i al almindelighed kom til at betyde meget for den unge dansker.
Familien havde en hytte, der lå i et fantastisk smukt naturområde oppe i New Mexicos bjerge. I forbindelse med weekender og ferier blev det til mange vandreture i bjergene. Her oplevede han på en helt speciel måde Guds nærvær
Da Jørn gik i gymnasiet i Tønder, kom han derfor i kontakt med nogle unge kristne, som mødtes i en kælder. Det var dog ikke helt den form for kristendom, han havde smagt i USA.
Senere gik han på lærerseminarium i Haderslev og mødte sin kommende kone – Merete.
Hun har baggrund i Apostolsk Kirke og er en efterkommer af Martinus Bjerre, som skrev bogen ”Jeg fik det i tilgift” om at leve tæt med Gud.

Efterskole og friskole
Så er der tid til en pause med termokanden ved stranden i Stenderup skovene.
Så er der tid til en pause med termokanden ved stranden i Stenderup skovene.

Sammen flyttede Jørn og Merete til Kolding, hvor Jørn blev lærer på efterskolen Kildevæld.
Senere blev han valgt som den første leder af en ny kristen friskole, Lykkegårdsskolen i Kolding, som han ledede i mange år.
– Så havde jeg en kort periode, hvor jeg arbejde på Trinity med kurser. Men det viste sig at være endnu mere stressende end at være lærer, så jeg vendte tilbage til skolen som almindelig lærer, fortæller han.
I dag er Jørn pensioneret, men driver hjemmesiden Way2Joy.dk, som oversat betyder vejen til glæde. Herigennem forsøger han at hjælpe grupper og enkeltpersoner til at opleve den fred, som naturen og den kristne tro også kan give.