Kerry: ‘Fredsdrøftelserne gør fremskridt’

Udenrigsminister John Kerry har idag i Jerusalem sagt, at der har været fremskridt  for de israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser, og at han har forelagt Israel ideer til at forbedre sikkerheden i en fremtidig aftale”.

 

– Vi har altid vidst, at dette vil blive en vanskelig og kompliceret måde at gøre fremskridt, sagde Kerry til pressen efter at have mødtes med statsminister Benyamin Netanyahu,

 

Om Israels bekymring over, om overgivelse af territorium til en palæstinensisk stat vil kunne gøre det sårbart for angreb, sagde Kerry i Jerusalem på et pressemøde:

–  Vi har altid vidst, at det er en vanskelig og kompliceret vej, men jeg mener, at vi gør fremskridt.  

 

Kerry sagde, at han ved, at der er bekymring over, at overdragelse af territorium, der skal blive en del af en palæstinensisk stat, vil gøre Israel sårbart for angreb, men at han havde tilbudt Netanyahu nogle ideer om særlige sikkerhedsudfordringer – men ikke ville “gå i detaljer” om disse.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Angående Iran forsikrede Kerry den israelske regeringschef, at nøgle-sanktioner mod Iran vil forblive, til trods for den midlertidige aftale med verdensmagter.

-Det fundamentale sanktion-styre af olie og bankforretninger forbliver, som de er, uden ændring, sagde Kerry. Vi vil øge vore bestræbelser på at  håndhæve dette gennnem finansministeret og andre amerikanske organer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Tidligere havde Netanyahu sagt til Kerry, at der må tages skridt for at forhindre en videre udhuling af sanktioner.

 

Sanktionerne blev lempet efter indgåelse af aftalen i Geneve mellem Iran og seks verdesmagter – en overenskomst som Israel stærkt modsatte sig.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Forventningerne til Kerrys nye besøg i området er tydeligt lave. Han  prøver at gøre et desperat forsøg på at redde de stagnerende palæstinensisk-israelske fredsdrøftelser.

 

Israelerne siger, at besøget er “endnu et formålsløst forsøg”, mens palæstinenserne hævder, at det er den sidste mulighed for at redde fredsdrøftelserne, før chancen for en to-stats løsning er gået helt tabt.

 

Kerry er ledsaget af  den særlige amerikanske udsending, general John Allen, som vil forelægge israelerne nogle nye amerikanske ideer om sikkerhedsanliggender. De går ud på at blæse nyt liv i drøftelserne og løse nogle sikkerhedsanliggender i forbindelse med Israels krav om at bevare en israelsk tilstedeværelse i Jordan-dalen.

 

Israelerne beskylder palæstinenserne for påskud og trusler og for at fokusere for meget på anliggendet om bosættelsesbyggeri.

 

– Vi vil ikke opgive vores sikkerhedskrav, siger en israelsk embedsmand. Vi ser ingen god tro hos palæstinenserne, ingen anerkendelse, heller ikke om flygtning-anliggendet eller afslutningen på konflikten.