Kristent dansk børne-TV til Tyrkiet

Det kristne danske børneprogram GPS hedder ’Pusula’ i Tyrkiet. Ordet betyder kompas, og det blev valgt, fordi mange i Tyrkiet endnu ikke kender til en GPS.
Det kristne danske børneprogram GPS hedder ’Pusula’ i Tyrkiet. Ordet betyder kompas, og det blev valgt, fordi mange i Tyrkiet endnu ikke kender til en GPS.

Det danske børneprogram GPS er blevet oversat og genindspillet på tyrkisk, fortæller Dorthe Lykke Jensen fra organisationen Børn og Tro. Programmerne sendes allerede i Tyrkiet, hvor 20 millioner børn kan se dem. Men fra januar skal de også sendes på arabisk.

Et kristent børneprogram fra Danmark sendes nu 6 dage om ugen fra den kristne satellitkanal Hayat til Mellemøsten under navnet Pusula. 20 millioner tyrkiske børn har mulighed for at disse programmer.

I årene 2010-2012 har Copenhagen Media Facility (CMF), også kendt som KKR, produceret børne-tv-programmet GPS i samarbejde med Børn & Tro (tidligere Evangelisk Børnemission).

Kæmpe oplevelse

Udsendelserne blev sendt over det meste af Danmark og sendes stadig i flere områder. Nu er GPS blevet oversat og genindspillet på tyrkisk.
– Det var en kæmpe oplevelse for mig at sidde og se første episode den dag, vi gik i luften i Tyrkiet, udtaler Dorthe Lykke Jensen fra Børn & Tro.
Hun var den primære producer på den danske produktion, og nu er det hendes kollega fra Børn & Tro i Tyrkiet, der sammen med Botond Fodor fra CMF har stået for det store arbejde med at producere GPS på tyrkisk. Dorthe Lykke Jensen tilføjer:
– Der er en helt ny åbenhed i Tyrkiet for det kristne budskab. Hvor der for bare få år siden kun var cirka 3000 kristne i hele Tyrkiet, er der nu hver dag mennesker, der omvender sig. GPS i Tyrkiet kommer på det helt rigtige tidspunkt.

Med Bibelen som GPS

På tyrkisk hedder programmet ”Pusula”, som betyder kompas. De fleste tyrkiske børn ved endnu ikke, hvad en GPS er. Hovedformålet med programmet er at fortælle børnene, at Bibelen kan lede os gennem livet ligesom en GPS eller et kompas kan lede os på rette vej.
Flere af optagelserne er lavet i Danmark sammen med børnemedarbejdere fra Tyrkiet, mens andre dele er optaget i Tyrkiet. En gruppe danske teenagere har hjulpet med at lave musikvideoer til tyrkiske sange, der i forvejen var indspillet.
Nogle dele af programmet, blandt andet klippene med dukkerne Molly og Viggo, kunne genbruges fra de danske udsendelser, hvilket var en stor tidsbesparelse.

For 20 millioner børn

Der er stor glæde hos både CMF, Børn & Tro samt de frivillige fra den danske produktion over, at Tyrkiets 20 millioner børn nu potentielt set kan høre de gode nyheder stort set hver dag.
Men glæden stopper ikke her, for allerede i januar 2014 påbegyndes arbejdet med at producere GPS på arabisk.

GPS i Danmark

I Danmark fortsætter GPS med at være til velsignelse i mange børnekirker og børneklubber, og Børn & Tro har udgivet et undervisningsmateriale, der nemt kan bruges sammen med udsendelserne.
Dette materiale kan downloades gratis på www.børnogtro.dk eller købes i webshoppen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: