Et dansk hus ved Genesaret Sø giver bibelbegejstring

Det danske hus ved Geneserat sø ligger i Poriya ved Tiberias. De danske besøgende kan bl.a. deltage i minibibelskole, bibelkurser og discipelskole.
Det danske hus ved Geneserat sø ligger i Poriya ved Tiberias. De danske besøgende kan bl.a. deltage i minibibelskole, bibelkurser og discipelskole.

Ordet og Israel har et spændende tilbud til rejsende danskere i Tiberias. Bibelstudie i Bibelens eget land i skønne omgivelser. Under vores besøg i Tiberias i maj besøgte vi også Ordet og Israels bibel- og discipelskole i Tiberias og var glade for at se det nye hus. Min hustru og jeg har tidligere lejet os ind på bibelskolen, mens den holdt til i lejede lokaler, men i 2013 flyttede man ind i sit eget nybyggede hus oppe ad bjerget og noget længere væk fra byen. Mens vi var der, havde man et hold fra en bykirke i Vestjylland, og ugen efter skulle der være seniorkursus. Desværre var kursisterne på udflugt til Kapernaum, så vi traf dem ikke, men fik besøgt de nye og dejlige lokaler.

Historie og nutid

Siden 2002 har i alt 350 unge danskere opholdt sig tre eller fire måneder på Ordet og Israels »Discipelskole« i Israel. Mange andre har deltaget i Minibibelskoler eller andre korte kurser i landet. Her har de udforsket Bibelen og dens jødiske baggrund. Mange har fået aha-oplevelser og ny indsigt i Bibelen og er vendt hjem til Danmark med en stærkere begejstring for Bibelen og dybere kærlighed til Israel. Man begyndte i et lejet hus, men det blev for trangt og var ikke specielt egnet til kurser for ældre aldersgrupper. Derfor stod huset tomt i perioder, hvor man så kunne leje sig ind. Man fandt det allerede i 2004 nødvendigt at få større og egne lokaler, og det blev en langvarig proces, men i 2013 lykkedes det at tage de nye lokaler i brug – og de bliver flittigt brugt. Israel giver muligheder for udforskning af Bibelen som intet andet sted på jorden. Derfor er området ved Genesaret Sø det helt oplagte sted at placere et dansk hus, der skal bruges til bibelundervisning. Visionen er, at huset skal bruges til bibelundervisning af danskere på kortere eller længere ophold i Israel. Bygningerne skal danne ramme for Discipelskolen, Minibibelskoler, bibelkurser og temarejser for alle aldersgrupper, for forkyndere, lærere, studerende og alle, der gerne vil lære Bibelen bedre at kende. Kort sagt: Et dansk hus ved Genesaret Sø – for bibelglædens skyld! Huset, der ligger i Poriya oppe ad bjerget ved Tiberias, ledes af Sonja og Filip Peters-Lehm Eero.

På besøg i huset

Vi kom uanmeldt til huset en dag i første uge i maj og måtte opleve, at kursisterne var på dagstur, og at huset var næsten tomt. Vi mødte dog Sonja, der kun havde tid til at tage imod os, for hun havde børn at passe. Derfor gik vi selv på opdagelse i huset og så de spændende muligheder, der er. I køkkenet mødte vi så Grethe og Kaj Kristensen fra Aabybro, der var der som seniorvolontører, og vi fik en snak med dem, men de havde travlt, for de skulle forberede afskedsmiddag for kursisterne, der ville komme sultne hjem fra dagsturen til den anden side af søen med besøg bl.a. i Kapernaum.

Volontører i Det Danske Hus i Tiberias

Grethe og Kaj, der er gået på pension, har valgt at bruge en del af deres tid i Israel. Som seniorvolontører, 8 uger ad gangen, men denne gang skal de dog være der i 3 måneder. De har to gange været volontører i Jerusalem, hvor de har hjulpet med suppekøkkener og med at istandsætte lejligheder for fattige jøder, og nu er de så i gang på bibelskolen i Tiberias, hvor de står for indkøb, bagning og madlavning. De var ikke af mange ord, men gav dog udtryk for, at de var meget glade for at kunne tjene på denne måde. Kaj gav også udtryk for, at når man læser i sin Bibel, kan man opdage nye ting, fordi man har været på stedet.