Syriske kemiske våben ødelagt – men angreb fortsætter

Efter en russisk-amerikansk “deal” om at sikre ødelæggelse af lagre af syriske kemiske våben, oplyser FN-bureauet, der er ansvarlig for denne proces, at det har færdiggjort tilintetgørelsen af kemisk ammunition.

 

Meddelelsen kom kort efter, at syriske modstands-aktivister beskyldte præsident Bashar Assads styrker for påny at have brugt giftgas, og at man har fundet ofre med opsvulmede lemmer og skum om munden.

 

Syv personer blev dræbt i byen Nabak, der holdes af oprørerne, da to gasgranater ramte byen.

 

Ødelæggelsen af de kemiske våbenlagre betegnes som en en ny milepæl på vejen til at ødelægge Assads kemiske våbenprogram i midten af 2014.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) oplyser i en udtalelse, at dets sagkyndige i Syrien har verificeret ødelæggelse af dele af bygninger, der bruges til produktion af kemiske våben.

 

OPCW, der vandt Nobel-fredsprisen i år, har fået ordre af FN til at føre tilsyn med ødelæggelsen af den syriske regerings kemiske våben. Dette finder sted midt under borgerkrigen, der nu er i sit tredje år.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Den 21.august fandt et angreb med kemiske våben sted mod en Damascus-forstad, hvorved hundreder af civlpersoner blev dræbt.

 

Assad  gik herefter med til at opgive sit kemiske våbenarsenal som led i en amerikansk-russisk “deal”, som afværgede et amerikansk angreb og medførte, at internatioale inspektører begyndte deres arbejde med at demontere Syriens kemiske våbenanlæg.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

USA og dets vestlige allierede beskylder den syriske regering forat have været ansvarlig for dette angreb, mens Damascus skyder skylden over på oprørerne.

 

USA forventes nu at komme til at spille en nøglerolle ved ødelæggelsen af de giftigste kemikalier i syriske lagre. Washington har tilbudt at fremskaffe et skib medbringende et apparat, der kan neutralisere kemiske våben.