USA-plan for israelsk militær ved Jordanfloden

Det amerikanske forslag om sikkerheds-arrangementer i en fremtidig fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne omfatter en israelsk militær tilstedeværelse ved Jordanfloden i en række år efter oprettelsen af en palæstinensisk stat.

 

Udenrigsminister John Kerry forelagde planen forde to parter i forrige uge. Den går bl.a. ud på en gradvis mindskning af israelske styrker i Jordandalen, efter sikkerheds-omstændighederne.

 

Ifølge en israelsk kilde vil disse styrker forblive i området i “over tre til fire år”.

 

Kilden oplyser, at  USA accepterede den  israelske stilling, at en aftale om fremtidige sikkerheds-arrangementer er en forudsætning for fortsatte forhandlinger.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Inden han forlod Israel, sagde Kerry, at Netanyahu må være tilfreds med disse arrangementer, før han kan fortsætte med andre aspekter af drøftelserne med palæstinenserne.

 

Ikke færre end 160 amerikanske sikkerhedssagkyndige og diplomater arbejdede på udakstet til et forslag, der – udover af Kerry – blev fremsat af særlige USA’s særlige Mellemøst-udsending, general John Allen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi tror,at vi kan bidrage til, at israelere og palæstinensere opnår en aftale, sagde Kerry.

 

Det amerikanske forslag går på, at en palæstinensisk stat skal være demilitariseret  for svære våben, men vil omfatte en stærk sikkerhedsstyrke for intern sikkerhed og bekæmpelse af terrorisme. USA tilbyder at overvåge  demilitariseringen af en palæstinensisk stat ved hjælp af droner.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Grænseovergangen til Jordan vil være under fælles israelsk-palæstinensisk kontrol muligvis med en amerikansk tilstedeværelse.

 

Planen går videre ud på, at israelske styrker skal trækkes tilbage fra størstedelen af Vestbred-området, med undtagelse af Jordandalen, og at israelsk militær skal kunne operere frit på palæstinensisk område i eftersøgning af mistænkte eller for at afværge terrorangreb.