IPSICC

Genbrugsfolk fra Helsingør i Uganda

Elly Thomsen fra genbrugsbutikken i Helsingør.
Elly Thomsen fra genbrugsbutikken i Helsingør.

Elly Thomsen har sammen med seks andre genbrugs-frivillige været i Uganda for at se Childcare Denmarks børnehjem m.m.

Vi befinder os i Uganda midt i Afrika på grænsen til Tanzania. Iført grøn T-shirt og briller står Carsten Jespersen omgivet af en farverig blanding af flygtninge.

Carsten er leder af ”Childcare Denmark” og fortæller om situationen i flygtningelejren ved grænsen til Tanzania.
Flygtningene er iført alt fra hatte, kasketter til traditionelle afrikanske dragter og tørklæder samt babyslynger.
Nogle har sågar blazere på eller skjorter – en med kinesiske skrifttegn.
En mand iført en træningsdragt med påskriften ”Volleyball Alberta” er ved at dele tæpper og mad ud sammen med pastor Thomas.
Folk er sultne, og der er desværre ikke mad nok til alle. De må stille op i en lang kø og håbe på at nå frem, inden rationen er væk.
Drømmen er at få fingre i 6 kg majsmel og 3 kg bønner, som skal række til tre uger. Kaos.
Folk råber, og når det går mest voldsomt for sig, må nødhjælpsarbejderne have assistance af det lokale politi for at undgå madkampe.

Vest for Victoriasøen

Lejren hedder ”Sango Bay”. Den har eksisteret siden august 2013 og består af telte og hytter med presenning over.
Den ligger lige vest for Victoriasøen, og den nærmeste by hedder Mutukula. UNICEF står for teltene og vitaminer til lejren, men der mangler sygeplejersker.

Dansk forbindelse
Carsten Jespersen midt i flygtningelejren Sango Bay på grænsen til Tanzania. Han begyndte hjælpearbejdet sammen med sin kone Ruth i 1996.
Carsten Jespersen midt i flygtningelejren Sango Bay på grænsen til Tanzania. Han begyndte hjælpearbejdet sammen med sin kone Ruth i 1996.

I Helsingør på Bramstræde ligger en af ”Childcare Denmarks” genbrugsbutikker.
Her samles der ind til børn i Uganda og Congo i Afrika.
Lederen Elly Thomsen er sammen med seks andre frivillige d. 6. januar 2014 rejst til det fattige land, der ligger ved ækvator. Elly Thomsen fortæller til Udfordringen:
– Selvfølgelig var det en rystende oplevelse at komme ind i den lejr. Vi har fra butikkens side doneret 45 lækre tæpper. De havde skrevet navnene ned på de personer, som kunne modtage de her tæpper. Jeg synes alligevel, at det var en god oplevelse, at vi kunne gøre en forskel. Inden vi tog hjem dernede fra, så sagde jeg til Carsten: ’Vi vil gerne donere fire paller tøj’. Dvs. man tager ind til Kampala, og køber tøj fra udlandet.

Udvist af Tanzania

Flygtningene er primært mennesker fra Rwanda og Congo, men også Uganda og Burundi. De er udvist af Tanzania på dekret af Tanzanias præsident Jakaya Kikwete som følge af politisk uenighed mellem Uganda og Tanzania.
Det drejer sig i nogle tilfælde om mennesker, der har boet i Tanzania i tre generationer, fx familier der flygtede fra deres hjemland i 1950’erne. Der bor 4700 flygtninge i lejren.

Små englebørn

Childcare Denmarks hovedmission ligger i byen Masaka sydvest for hovedstaden Kampala i det sydlige Uganda.
Gæsterne fra Helsingør besøgte også ”White Angel babyhjemmet”, der ligger i Mikomako i Masaka-distriktet ca. 40 minutters kørsel fra Masaka by. White Angel består af skole og tre børnehjem med 23 børn, som støttes af Childcare Denmark.
Der er desuden volontører dernede, som hele tiden tager ud og drager omsorg for og leger med børnene.
– Jeg må konstatere, at børnene virkelig har det rigtig godt derude på babyhjemmet, fortæller Elly Thomsen.
Childcares kirke ”Family Church” ligger i en lejet sal på ”Golf Lane Hotellet”.
– Børnene fra babyhjemmet bliver hentet ind om søndagen og er med i kirken. De er klædt pænt på, og de opfører sig ordentligt.

Kan fjern-adopteres

Danskere og andre vesterlændinge kan adoptere nogle af Ugandas mange forældreløse børn på White Angel Babyhjem. I Uganda er 12,3 % af alle børn forældreløse – i en befolkning på ca. 36 millioner.
Mange er forældreløse på grund af konflikten i The Great Lakes Regionen, som har sin nyere oprindelse i folkemordet i Rwanda i 1994, hvor næsten en million mennesker blev dræbt og over to millioner blev fordrevet fra Rwanda.
Indsamlingsarbejdet til White Angel babyhjemmet har resulteret i renovering af tre hjem med alt fra nyt loft, udvendig og indvendig maling, nye senge, madrasser og sengetøj og ikke mindst en ny mur rundt omkring babyhjemmet. Childcare Denmark har også doneret soldrevet elektricitet, så der nu er lys.
– Det var i sig selv også en fantastik oplevelse, at vi kunne gå ud og trykke på en knap, og så kunne de lige pludselig få lys i alle rummene, slutter Elly Thomsen.