Harper: ‘Anti-zionisme er den nye antisemitisme’

Den besøgende canadiske premierminister Stephen Harper har talt i knesset, hvor han sagde, at ”anti-ziomisme er antisemitismes nye ansigt”.

Canada er en af Israels få sande venner i verden – og Harper er en af de største.
– Canada støtter Israels ret som stat og vil ikke tolerere bestræbelser på at deligitimere det i det internationale samfund, sagde han.

Naturlige venner
Harper talte både engelsk og fransk – Canadas to officielle sprog. Han indledte sin tale med at sige: ”Canada og Israel er naturlige venner”.
– Jøder har levet i Canada i over 200 år – 350.000 canadiere har en fælles arv med Jer, De er umådeligt stolte over, hvad der er opnået her, sagde Harper og fortsatte:
– Canada støtter Israel fundamentalt, fordi det er rigtigt at gøre det. Vi står op for en demokratisk, jødisk stat.
Han tilføjede, at Canada også støtter oprettelsen af en palæstinensisk stat ”lige som vi går ind for fred for palæstinenserne.
– Jeg tror, at en palæstinensisk stat vil blive oprettet, når man erkender, at fred er vejen, sagde han.

Ny type antisemitisme
– Canada finder, at det er horribelt, at der er nogle i det internationale samfund, som udfordrer Israels legitime ret til at eksistere, sagde han. Med en solitær jødisk stat blandt mange andre er det alt for let at isolere Israel.
Det var her, han satte lighedstegn mellem anti-zionisme og antisemitisme ved at sige:
– Antisemitisme eksisterer stadig i dens traditionelle form baseret på uvidenhed i nogle af verdens mørkeste hjørner. I den vestlige verden antager den en mere sofistikeret form med nogle intellektualiserede argumenter på nogle univesersitets-campus’er. Dette er antisemitismens nye ansigt.

Sanktioner mod Iran
Harper kom også ind på Iran-situationen, som dominerede avisoverskrifterne igår, efer at den islamiske republik begyndte at standse uranberigelse og fik USA til at stoppe nogle af dets sanktioner.
– Canadas sanktioner mod Iran vil fortsætte, sagde han.
Harper er på sit første besøg i Israel siden han blev valgt i 2006. Det var første gang, en canadisk premierminister talte i knesset. Han ankom søndag i sidste uge og fik en kongelig modtagelse af statsminister Benyamin Netanyahu.
Den israelske regeringschef sagde, at han anser Harper for at være Israels bedste ven i verden ”måske den eneste”, som Netanyahu udtrykte det.

’Et moralsk kompas’
I knesset sagde Netanyahu inden Harpers tale:
– Canada under din ledelse er blevet et moralsk kompas og et fyrtårn af ærlighed i den hykleriets tidsalder, hvor vi lever.
Harper har også haft en samtale med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i Ramallah.
Jerusalems indbyggere oplevede idag indirekte Harpers besøg, idet der var store trafikproppper på de gader, han skulle køre, og mange bilister forlod køen og vendte om.