Sverige accepterer eritreanske asylsøgere fra Tel Aviv

Mens titusinder af afrikanske asylansøgere er på deres tredje strejkedag mod Israels indvandringspolitik, oplyser indenrigsminister Gideon Sa’ar, at snesevis af eritreanskee asylansøgere har forladt Israel frivilligt og er taget til Sverige.
Størstedelen af denne gruppe er kvinder, hvoraf mange synes at have været udsat for tortur eller at have været blevet brugt som prostituerede. De har været fængslet i Israel i længere tid.

Sverige gik med til at modtage dem som reaktion på en henvendelse fra FN’s flygtningorganisation UNHCR (UN Refugee Agency) om at bosætte dem i Sverige.
Ifølge indenrigsministeriet fik de, der tog til Sverige, 3500 dollars hver. De var blevet opmuntret til at forlade Israel frivilligt og lovede ikke at vende tilbage.

Afrikanernes protest fandt sted i Levinsky Parken i det sydlige Tel Aviv, hvor demonstraterne drøftede deres videre aktion, heriblandt at marchere til Jerusalem, Saharonim fængslet og Holot
Interneringscentret i Negev.

En advokat, der beskæftiger sig med indvandringsanliggender, har kritiseret Sa’ars udtalelse ved at sige:
– Asylansøgere, der blev sendt til Sverige, forlod ikke Israel som frivillige, men som led i UNHCR’s bestræbelser på at bosætte personer, der er kvalificeret som flygtninge.

Udtalelsen er fremsat af Oded Feller, der leder afdelingen for “Residence Status and Migration” i Foreningen for Civile Rettigheder i Israel.

Videre siger Feller, at den kendsgerning at Sverige har modtaget 50 flygtninge, viser påny, at Israel er det eneste land, som ikke anerkender eritreanske asylansøgere som flygtninge, og at andre lande mener, at Israel ikke opfylder dets forpligtelser i henhold til Flygtninge-konventionen.

Indenrigsministeriet oplyser, at 2612 illegale indvandrere fra Afrika forlod Israel i 2013 som led i den frivillige afrejseproces. Af dette antal var de 1955 fra Eritrea og Sudan.

Statsminister Benyamin Netanyahu siger, at han stadig er forpligtet til at udvise de illegale indvandrere.
– Det er lykkedes os at standse den illegale indvandring over vore grænser, siger han. Vi står fast på vor forpligtelse til at udvise de, der kom ind, inden vi lukkede grænsen. Vi taler ikke om flygtninge, hvis sager behandles i overenstemmelse med internationale aftaler. Vi taler om illegale indvandrere, som vil blive stillet for retten.


Artiklen fortsætter efter annoncen: