Risiko for verdslig gudstjeneste

Magnus Persson og United ændrede stil.
Magnus Persson og United ændrede stil.

Den populære og ungdommelige kirke United, som holder til i Malmø, har ændret den søgervenlige gudstjeneste, fordi risikoen for at Gud forsvandt, blev for stor.

– I stedet for at sætte mennesker i centrum, sætter vi nu Gud i centrum. Fra at have været spektakulere og sensationelle, er vores fokus nu mere på substans end stil, siger Magnus Persson.

Det er opsigtsvækkende ord fra lederen af en af de kirker, som har stået for en meget nytænkende og søgervenlig stil. Magnus Persson, som er præst i kirken, følte tidligere ikke, at formen var så afgørende. Men han har ændret holdning:
– Formen er ikke neutral. Formen kidnapper indholdet, mener han.
Derfor begyndte den ca. 10-årige kirke for knap 5 år siden at ændre formen. United har fire gudstjenester i Malmø og har inspireret mange kirker i Sverige. Derfor vækker Perssons ord lidt ekstra opsigt:
– Gudstjenesten løber en stor risiko for at blive sekulær, hvis man former den efter markedsanalyser og forbrugernes efterspørgsel, siger han til Dagen og taler for, at man lægger mere vægt på klassiske kristne sandheder som syndsbekendelse, skyld, tilgivelse og nåde, som en vigtig del af gudstjenesten.
– Hvad gør en gudstjeneste til en gudstjeneste? Det var det spørgsmål, vi stillede os selv. Og vi indså, at vi måtte opgive denne kommercielle tankegang og fokusere på at forkynde evangeliet. Evangeliet kan ikke reduceres til en appel i afslutningen af gudstjenesten.
Der er stadigvæk lige så mange besøgende til gudstjenesterne, som der var før.
Det største skift er sket i selve prædiken. Persson følte at det ofte var ”gode råd” fremfor ”gode nyheder” der blev prædiket. Tidligere valgte man først temaet for prædikenen og fandt derefter de bibeltekster, der passede til det. Nu gør man det modsat.
– Det bliver både mere kraftfuld og mere balanceret åndelig kost. Og vi tvinger os til at bruge tekster, som vi ellers aldrig ville have valgt, siger han.
Henrik