2.300 år gammel by fundet nær Jerusalem

Israelske arkæologer har gjort et opsigtvækkende fund ved udgravningen af en 2300 år gammel landsby nær den såkaldte “Burma Road”, en nødhjælpsvej nær Jerusalem, bygget under Israels uafhængighedskrig 1947-49.

Den israelske Oldsags-Myndighed har udgravet stedet før opførelsen af en 25 km lang naturgas rørledning, der går fra kysten til udkanten af Jerusalem. Rørledningen vil nu blive lagt uden om
udgravningen for at bevare denne som et arkæologisk tilgængeligt sted.

Under udgravningen er der blevet afsløret en 750 kvadratmeter stor bosættelse af stenhuse og snævre gyder, der var i brug i flere århundreder på Det andet Tempels tid, fra 530 f.Kr.til 70 e. Kr.

Hvert hus havde flere værelser og en gårdsplads. Værelserne blev brugt til beboelse og som opbevaringsrum, oplyser lederen af udgravningen, Irina Zilberbod.

Bosættelsen blev dateret ved hjælp af 60 fundne mønter fremstillet i perioden fra seleukid-kongen Antiochus III til den hasmonæiske kong Alexander Jannaeus.

Stedet var mest udviklet i den hellenistiske periode i det tredje århundrede f.Kr., efter Alexander den Stores styre. Det blev opgivet ved afslutningen af det hasmonæiske dynasti.

Der er fundet basalt- og limstens-redskaber til husholdningsbrug, kogekar og lertøj, krukker og olielamper.

Det vides ikke, hvorfor bosættelsen blev forladt, men forskere mener, at der var en gradvis proces, der stammer fra en økonomisk ændring snarere end en voldelig begivenhed som fx en erobring.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Oldsages-Myndighedens chef i Jerusalem, Yuval Baruch, siger, at fænomenet med at opgive landsbyer og farme ved afslutningen af den hasmonæiske periode og begyndelsen af Herodes den Stores styre er kendt fra flere steder i Judæa.
– Det kan have været forbundet med Herodes’ omfattende byggeprojekter i Jerusalem, særlig på Tempelpladsen, og at mange landarbejdere tog til hovedstaden for at deltage i dette arbejde, siger han.