Den atypiske stjerne

Kelly Price er kommet til tops i en hård musikbranche ved hjælp af hårdt arbejde og en stærk trofasthed overfor den kristne tro. Hun insisterer på at være den samme person, uanset hvor hun er.
Kelly Price er kommet til tops i en hård musikbranche ved hjælp af hårdt arbejde og en stærk trofasthed overfor den kristne tro. Hun insisterer på at være den samme person, uanset hvor hun er.

Kelly Prices varme, sjælfyldte stemme har vundet hende anerkendelse verden over, og hun har sunget med næsten alle de største stjerner. Men hun er også en ’diva’, som har måttet kæmpe hårdt for sin identitet i en image-besat industri.

Kelly Price blev opdaget af selveste Mariah Carey, som hørte hende, mens hun øvede sine baggrunds-vokaler.

Kelly Price har nogle af de sukkersøde toner, som gør en regulær sanger til en sand diva, men hendes attitude er en verden fra det forkælede prinsesse-image, som titlen ’diva’ ellers leder tankerne hen på. R&B sangeren og sangskriveren har sunget med stort set alle fra Mariah Carey til Jay Z.
– I en periode havde jeg kælenavnet ’Hip-Hop-dronningen’, ler hun.
– Jeg sang helt bogstaveligt med alle. Uanset hvem du nævner, så har jeg ni ud af ti gange lavet noget med dem. Og jeg nød det. Det var anderledes for mig, fordi jeg var en kirke-pige. Jeg voksede op med at synge i kirken. Og det at komme ind i en verden af R&B og popmusik, var en helt ny verden, siger hun.

Hjemløs to gange

For Kelly Price er berømmelsen ikke kommet decideret hurtigt. Hun sang professionelt baggrundskor, inden hun opnåede sit eget store gennembrud, men virkeligheden er også, at al glitteren og glammuren er en helt anden verden end hendes opvækst:
– Jeg har været hjemløs to gange. Og første gang var jeg hjemløs som fireårig.
Og den svære opvækst har sat sig sine spor hos Price:
– Jeg var et meget udtryksfuldt barn, husker hun.
– Jeg skrev min første sang som syvårig. Så efter min opfattelse startede min sangskrivning der. Som barn ville jeg altid skrive ting ned, fordi jeg voksede op i tid, hvor børn skulle ses, men ikke høres. Så mange gange var der ting, som jeg ønskede at sige om det, der foregik i mit miljø. Mange gange kunne jeg bare ikke sige noget, fortæller hun.
– Men at være tre eller fire år gammel og se vold i hjemmet, at være hjemløs, at sove i en bil, at sove udenfor, at skifte fra hus til hus. Alt det har jeg gjort i en alder af fire, siger hun.
– Og derfor var der en masse, som jeg tog ind, en masse som jeg så. Jeg tror ikke helt, at ting sker tilfældigt. Jeg tror personligt, at hændelser er guddommeligt orkestrerede, og at det har en masse at gøre med, at vi er, hvor vi er bestemt til at skulle være, for at de kan ske.

Ved foden af totempælen

At komme tilbage efter at have oplevet så meget modgang i de tidligste år, har gjort Kelly til den, hun er – og det har givet hende en stærk følelse af uafhængighed.
– Jeg tror, at det, det har gjort for mig, er, at det har gjort mig i stand til og givet mig muligheden for at lære stort set ethvert job, forklarer hun.
– Jeg startede ved foden af totempælen, og jeg har arbejdet med stort set ethvert job imellem top og bund.
– Jeg har været baggrundssanger. Jeg har været arrangør. Jeg har været producer. Jeg har været roadie. Jeg har været i studiet. Jeg har skrevet musik for folk. Jeg har lavet sangundervisning for folk. Så uanset hvad, er der ikke meget i denne branche på den kreative side, som jeg ikke kan gøre. Jeg har stort set lavet det hele. Og jeg har haft det godt, imens jeg lavede det.

Prædiker til koncerterne

Efter at have arbejdet sig op fra pjalter til rigdom kunne man forvente, at hun bærer nogle sår med sig fra rejsen, men hun er ikke bitter:
– At lave albums er en håndgribelig måde at udtrykke min taknemmelighed på i forhold til, hvordan Gud i sandhed har velsignet mit liv, siger hun.
– Det giver mig muligheden for at dele en meget virkelig og hverdagsagtig del af mit liv med alle jer, som I ellers ikke ville have kendt til. Kirken var noget, der var en del af mit liv hver dag jeg i min opvækst, og det er den stadig.
Kirken er ikke kun noget, som Kelly holder for sig selv. På hendes egne album er evangeliske melodier et almindeligt indslag, og mini-prædikener dukker ligefrem op under hendes koncerter.
– Uanset hvor du ser mig, så vil jeg være Kelly. Hvis du ser mig på den røde løber, vil jeg være Kelly. Hvis du ser mig i klubben, eller uanset hvor du ser Kelly, vil jeg være den samme.
– Jeg vil være på den samme måde, hver eneste gang du ser mig. Hvad jeg siger på scenen under min R&B koncert, kunne jeg lige så godt have sagt, hvis jeg henvendte mig til en gruppe kvinder ved en konference i en kirke. Jeg er stadigvæk i høj grad den kirke-pige, som voksede op med at synge i kirken. Og det skinner igennem i min musik. Fra det første album satte jeg ’Lord Of All’ blandt albummets numre. Det var noget, jeg havde gennemtænkt, og det har jeg gjort hver eneste gang siden.

Til tops uden musikvideo

Hun er omgivet af hulheden i en overfladisk industri, som fortalte hende at ”ingen har lyst til at se på en fed pige eller købe hendes plader, uanset hvor godt hun lyder”. Men Kelly har overrasket mange ved at være tro mod sig selv og toppe hitlisterne uden at have en musikvideo – det er den første og eneste kunstner, der har klaret det nogensinde. Hun blev ligeledes dømt for sin stærke tro, men det fik hende bare til at holde endnu mere fast i den.
– Jeg identificerer mig meget stærkt med min kristne og kirkelige baggrund. Jeg har aldrig følt, at jeg var nødt til at opgive det, fordi jeg er en R&B sanger. En masse mennesker har det anderledes med det. Jeg lader ikke deres meninger om, hvem jeg skulle være, påvirke, hvem jeg føler, jeg er, siger Kelly. Man forstår, at det har været et emne, hun har måttet forholde sig til.

Brug tid med dem, der bygger dig op

Hendes indre styrke skinner igennem, når hun taler om at synge sange, som også omhandler ting, som ikke kun handler om guld og glamour. Hun understreger vigtigheden af at lytte til lyrikken hele vejen igennem og viger ikke fra i sangene at håndtere ting, der omhandler forholdet mellem mennesker.
– Uanset om du har begået en fejl og såret andre, eller om du var den, der blev såret, så er det en fejl, ligesom der sker andre fejltagelser i dag, siger hun og fortsætter:
– Du lavede en fejltagelse. Folk laver dem hver eneste dag. Forsøg på ikke at gøre det til en vane. Lad være med at gøre det til et mønster. Det er ikke længere en fejltagelse, når det bliver din livsstil, og det bliver det, når du gør det hele tiden. Hvis du oplever, at du har været i sådan en situation, så må du leve dit liv uden fordømmelse af det i resten af dit liv. Saml dig selv op og kom videre, siger hun, og det lyder, som om hun taler af erfaring:
– Og de, som ikke kan give dig en mulighed for at være noget andet, end det du var, de behøver ikke at være en del af dit liv.
– Du er nødt til at have mennesker omkring dig, som vil hjælpe dig med at rykke væk fra de ting og den person, som du ikke længere har lyst til at være. Det lyder som en prædiken, men i sidste ende er det virkelig bare at formane og opmuntre folk. Jeg tror, at det er en del af, hvad jeg er bestemt til at gøre, siger Kelly Price.
Believe Magazine/Henrik


Artiklen fortsætter efter annoncen: