KD: ’Etisk Råd lader piger i stikken’

Gravide mindreårige skal rådgives af forældrene - ikke af staten, mener KDs landsformand, Stig Grenov.
Gravide mindreårige skal rådgives af forældrene – ikke af staten, mener KDs landsformand, Stig Grenov.

Etisk Råd foreslår, at teenagepiger skal kunne få abort uden at spørge forældrene. Men staten skal ikke overtage forældrenes ansvar, siger Kristendemokraternes landsformand, Stig Grenov.

Etisk råd lader teenagepiger i stikken med et forslag om, at de skal kunne få abort uden forældrenes medvirken. Dermed står den unge alene med en vidtrækkende beslutning for både barnet og sig selv, siger Stig Grenov.

Formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, foreslår, at aldersgrænsen for fri abort skal sættes ned fra 18 til 15 år. Den seksuelle lavalder er 15 år, og 15-årige kan få prævention uden forældrenes tilladelse. Derfor er reglerne ulogiske, hævder Birkler.
Forslaget får opbakning hos SF, mens det afvises af Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti.

Frygter manipulation

KDs landsformand frygter bl.a., at forslaget vil føre til flere aborter:
– Kristendemokraterne kræver forholdsregler, der sikrer det unge menneske mod manipulation og giver en reel valgmulighed for at gennemføre graviditeten.
Vi protesterer imod, at man fjerner pigernes voksne, nære relationer og erstatter dem med statens sundhedspersonale og kommunale sagsbehandleres råd og vejledning. Sidstnævntes økonomiske interesser i en abort er tilmed åbenlyse.
KD frygter, at når læger opleves at presse kvinder til abort ved kromosomfejl og fysiske defekter, er det overvejende sandsynligt, at det samme vil kunne ske for en teenager, siger Stig Grenov.

Forældrenes ansvar

Staten skal ikke overtage forældrenes ansvar, men bør give pigerne reel oplysning:
– Oplysning og rådgivning fra læger og socialrådgivere skal sikre pigen viden om indgrebets konsekvenser og alternativer til afbrydelsen af graviditeten, siger Stig Grenov.
Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt understreger vigtigheden af, at gravide unge får talt med deres forældre om sagen.
Jacob Birkler har udgivet en bog om etiske dilemmaer ved provokeret abort. Han foreslår en udvidet adgang til sen-abort, hvis fostervandsprøver tyder på svære misdannelser hos barnet.
Bodil