Afrikanere inspirerer danske sogne

Gruppen består af Moussa Marcel, som er evangelist, musiker og sygeplejer, Julie Bara og Pauline Bouba fra kirkens kvindeforening, og Francois Goudoum, som er præst for 1.600 kristne.
Gruppen består af Moussa Marcel, som er evangelist, musiker og sygeplejer, Julie Bara og Pauline Bouba fra kirkens kvindeforening, og Francois Goudoum, som er præst for 1.600 kristne.

Mission Afrika har inviteret fire camerounere til en rundrejse i Danmark for at fortælle om deres lutherske kirke.

– Jeg kan lide at være her, for danskerne er meget hjertevarme. Men jeg savner solen en lille smule, siger Pauline Bouba under et besøg i det midtjyske sogn Tostrup.
Hun har aldrig tidligere været uden for det vestafrikanske land Cameroun, hvor gennemsnitstemperaturen i hendes landsdel netop nu ligger på 40 graders varme.
Med fortælleglæde, guitarspil, billedvisning og sang får publikum et indblik i en helt anden verden, hvor gudstjenester almindeligvis varer tre til fire timer, og hvor dans ofte er en del.
Pauline Bouba byder resolut – og til stor morskab for de øvrige tilhørere – en midaldrende herre op til en svingom under afslutningssangen.
– Vi vil jo gerne vise danskerne, at man kan lovsynge Gud med alt, hvad man har. Også ved at bruge kroppen, forklarer Pauline Bouba, da arrangementet er færdigt.
Men det er Ikke bare de afrikanske rytmer, der rører det midtjyske publikum. Også evangelisten Marcel Moussas rørende beretning om, hvordan han på sin cykel har fragtet flere tusinde afrikanere til sygehuset, vækker forundring og anerkendelse i Tostrup.
– Sygehuset ligger 42 kilometer fra det sted, jeg er udsendt til. Derfor blev jeg virkelig glad for den motorcykel, som Mission Afrika sponsorerede til mig, så jeg ikke skulle fortsætte med at fragte de syge bagpå min cykel. Det var en lang tur tre gange om ugen, fortæller Marcel Moussa blandt andet. Udfordringen har tidl. bragt et interview med ham.

Sundt med nyt indput

At de fire camerounere efterlader sig spor i Tostrup, er der ingen tvivl om.
Det mener i hvert fald Stine Ryholt, teologistuderende og præstefrue i byen.
– Det er sjældent, at en foredragsholder begynder med at sige: ”Gud velsigne jer”.
Det gjorde en af camerounerne, og det viser os jo, at man kan udleve kristendommen på andre måder, end vi er vant til.
Jeg tror, det er rigtig godt og sundt at blive introduceret for nye perspektiver. Derfor vil jeg selvfølgelig anbefale andre at møde op til arrangementerne, siger præstefruen i Tostrup, Stine Ryholt.

Alle er aktive kristne

Gruppen består af Moussa Marcel, som er evangelist, musiker og sygeplejer. Han brænder for at række ud til den muslimske nomadestamme fulanerne og bor i en lille by i Nordcameroun.
Francois Goudoum er præst for en stor menighed på 1600 mennesker ved Brødrekirkens hovedkontor i Garoua. Francois har travlt med gudstjenester, ungdomsgrupper, samtaler med sognebørn og meget andet.
Julie Bara er præsident for kirkens kvindeforening, som tager sig af meget af det sociale arbejde i kirken. Hun bor i hovedstaden Yaoundé.
Pauline Bouba er aktivt engageret i kirkens kvindearbejde. Hun bor i det nordlige Cameroun i en mindre by.
Med rundt i landet er tolken Anne Theresa Thanning, som taler både dansk, engelsk og fransk.
Afrikanerne skal bl.a. besøge Bording Kirke, Zions Kirke i Esbjerg, Solvang Kirke på Amager, Skt. Povls Kirke i Korsør, Gellerup Kirke i Aarhus, Gårslev Kirke og Grædstrup Kirke. Og flere kan komme til, inden de igen vender hjem.
Anne Sofie Bjørn Bitsch
/Henri