Bøger overtrumfer alt

SONY DSCMånedens kulturinterview med Christian Larsen, Forlægger, ProRex Forlag

Hvilke kunstarter bruger du tid på – og hvorfor?
For mig er bøger en livsstil, hvor arbejde, hobby og fritid går op i en højere enhed under overskriften ’litteratur’ og formidling på bogform.
Jeg husker, at jeg som barn havde en klassekammerat, der hed Villy. Hans far var stationsforstander, og de havde skrivemaskine! En gammel én af mærket Remington. Fascinationen af at skabe noget ’på tryk’, da vi fik lov at skrive et par linjer på den, sidder dybt i mig endnu.
Fra barndommens gamle Remington går der via et utal af skrivemaskiner og computere, diverse elevblade, medlems- og foreningsblade en lige linje til forlagsarbejdet, der i dag optager al min tid.

Hvilke kunstprodukter vil du nødigst undvære?
Bøger er den helt store passion. De over-trumfer alt.
Men når det er sagt, fascineres jeg gerne af arkitektur og historiske bygningsværker, som måtte ligge på vores vej. Således var det en meget stor oplevelse sidste år at bruge en dag på at gå rundt i det historiske Oxford med alle de små, krogede gader mellem universitetets mange bygninger og finde – biblioteket!
Ligeledes var et besøg på Koldinghus for nylig en stor oplevelse. Her så vi den store DaVinci udstilling, som viser, at Leonardo ikke kun var en stor kunstmaler, men også en opfinder, der på mange måder var langt forud for sin tid.
På den anden side anser jeg naturen for at være det største kunstværk af alle. Duften i en dansk bøgeskov, en bølgende kornmark, et rislende åløb, majestætiske klippeformationer og detalje-rigdommen i en sommerfuglevinge. Alt sammen dele af et fantastisk kunstværk, som jeg ville ønske, jeg kunne bruge meget mere tid på. Og ind imellem tænker jeg på, om ikke vores søgen efter skønhed i naturen, i arkitekturen, i musikken, i hvad som helst – efter det perfekte – i virkeligheden er en dybtliggende og måske ubevidst søgen efter Guds rige – himlen – den nye jord?

C.S. Lewis’ Narnia - har været med til at give ny indsigt i, hvor virkelig den åndelige verden er.
C.S. Lewis’ Narnia – har været med til at give ny indsigt i, hvor virkelig den åndelige verden er.

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?
I de senere år har John Eldredges forfatterskab betydet meget for mig. Især hans to bøger Det maskuline hjerte og Det feminine hjerte har flyttet rigtig meget for mig personligt. Eldredge går fuldstændig imod tidens tanke om udviskning af maskuline og feminine værdier og forklarer, hvordan Gud har en unik plan gemt netop i det feminine hhv. maskuline. Samtidig har Eldredge været med til at give ny indsigt i, hvor virkelig den åndelige verden er.
Som eksempel på det sidste ser jeg også C. S. Lewis’ forfatterskab, herunder Narnia-serien. Den er for mig langt mere end en børnebogsserie. Narnia er fortællingen om en ”parallel” verden, der er lige så virkelig som vores, hvor sidste bind slutter med stærke referencer til, at Gud gør alting nyt.
Lidt mere generelt er jeg optaget af bøger, der handler om praksis. Naturligvis skal kristne bøger være solidt forankret i Bibelen. For mig betyder det meget, at bøger ikke kun formidler viden, men også at de formår at omsætte viden til praksis – til levet liv.