Kerry giver Israel hovedskylden for sammenbruddet af drøftelserne

Udenrigsminister John Kerry har givet Israel hovedskylden for sammenbruddet af de israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser.

I en høring i senatets udenrigskomite sagde Kerry:
– Fangerne blev ikke løsladt af Israel den dag, de skulle frisættes, og så gik der en dag til, og nok en dag, så blev 700 boligenheder godkendt i Jerusalem – og derefter: vupti. Det var øjeblikket, vi befandt os i, og, hvor vi er.

Han sagde imidlertid, at USA agter at fortsætte med dets bestræbelser på at fremme en fredsproces mellem Israel og palæstinenserne, men “til syvende og sidst må parterne træffe afgørelsen”.

Om palæstinensernes ansøgning til FN-institutioner sagde han, at det var en reaktion på de israelske træk.

Kerry sagde, at der er grænser for den tid, præsident Obama og han kan give dette, “især hvis parterne ikke kan forpligte sig på seriøs vis”.

Fremtrædende israelske kilder benægter, at Kerry beskylder Israel for krisen i forhandlingerne.
– Hans ord må studeres indgående, siger en af disse kilder. Amerikanerne har sagt til os, at intet i Kerrys kommentarer indebærer at give nogen af parterne skylden.

Udenrigsministeriets talskvinde, Jen Psaki, siger, at Kerry var helt klar med, at begge parter havde taget “ikke særlig gavnlige skridt”, og at han ikke var optaget af, hvem der havde skylden.

Kerry sagde, at den israelsk-palæstinensiske konflikt bekymrer hele verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis vi ikke engagerer os nu, vil det ikke blive lettere at opnå en fredsordning senere, sagde han.

Kerry fremsatte sine kommentarer kort inden han skulle mødes med Obama for at drøfte USA’s fremtidige involvering i fredsprocessen.