USA ved at opgive mæglervilje – “Lad parterne selv finde vejen”

Der er stadig uklarhed om de næste skridt for at komme videre med de fastfrosne israelsk-palæstinensiske forhandlinger, men nu synes det, som om udenrigsmiister John Kerry vil træde et skridt tilbage og overlade det til parterne at komme videre på egen hånd.

Sådan fortolkes situationen af en fremtrædende amerikansk kilde, der til “New York Times” har udtalt, at Kerrys beslutning om at aflyse et møde med den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas tirsdag aften antyder, at Obama-regeringen er blevet utålmodig over dødvandet, at parterne selv skal finde finde en vej, og at Kerrys nuværende bestræbelser er forbi.

De næsten sammenbrudte fredsdrøftelser syntes at have været tilbage på sporet igår, da det meldtes, at Israel vil løslade over 400 palæstinensiske fanger og implmentere en frysning af bosættelsesbyggeri til gengæld for et palestinensisk samtykke i at forny forhandlingerne ind i 2015 og løsladelse af den dømte amerikanske spion, Jonathan Pollard.

Kerry havde mødtes to gange med statsminister Benyamin Netanyahu i løbet af 12 timer og skullle være mødtes med Abbas idag. Men alt det syntes at falde sammen, da Abbas underskrev 15 dokumenter om, at palæstinenserne søger at opnå medlemsskab i FN og andre internationale organisationer – et træk, som Abbas havde talt om, hvis fredsforhandlingerne brød sammen.

Abbas gjorde det klart over for en gruppe palæstinensiske ledere i Ramallah, at han ikke ønsker at forlade forhandlingerne, men han rettede et skarpt angreb mod Israels forsinkelse med at løslade den sidste gruppe fanger.

– Vi går ikke imod Amerika, men vi ser stadig ingen anden vej fremad, sagde Abbas.
Derefter aflyste Kerry at mødes med Abbas, skønt han insisterede på, at “selv om der ikke er en aftale nu, er forhandlingerne ikke døde”.

– Det er absolut for tidligt at drage nogen koonklusioner om begivenhederne idag, sagde Kerry og gjorde det klart, at han ville fortsætte sine bestræbelser.

– Dette er øjeblikket, hvor det gælder om at være klarøjet og sober om fredsprocessen, sagde han,


Artiklen fortsætter efter annoncen:Richard Oestermann