2000 år gamle benkister fundet i Jerusalem

Den israelske Oldsags-Myndighed er kommet i besiddelse af 11 stenkister, anslået til at være 2000 år gamle, nær Jerusalem, efter at de var blevet genvundet af politiet.

Politiet havde set noget mistænksomt ved nattetid, omfattende to biler, fire personer – og de 11 stenkister. En af politimændene så, at der var tale om noget af arkæologisk betydning og alarmerede Oldsags-Myndigheden. Nogle af stenkisterne havde indgraveringer og navne, som gav en antydning om deres oprindelse og indhold. De indeholdt benrester og lervarer, der var begravet med den afdøde. Det vides ikke, hvordan de mistænkte har fået fat på stenkisterne. To af dem er arresterede og de andre under husarrest. Det menes, at stenkisterne er fra Det andet Tempels tid.

Oldsags-Myndigheden er allerede i besiddelse af omkring 1000 sådanne stenkister. Direktøren for Oldsags-Myndigheden, dr.Eitan Klein, siger, at man af disse stenkister kan lære om forskellige aspekter af sprog, kunst og begravelsespraksis – og om en persons sjæl. To af stenkisterne havde navnene Yoezer og Ralphine indgraveret .

Ifølge jødisk praksis dengang blev døde personer ikke begravet, men blev lagt i en hule i et år. Derefter blev benene samlet og lagt i særlige stenkister. Ifølge Israels oldsags-lov er alle oldsager, der er fundet inden for Israel, statens ejendom. Stenkisterne blev opdaget nær Shuafat politistationen. Klein mener, at de kommer fra et sted nær Scopus-bjerget. Der har tidligere været forfalskninger af stenkister og inskriptioner, men Klein siger:

– Disse stenkister er autentiske.

Richard Oestermann