Olmert kendt skyldig for bestikkelse ved retssag i Tel Aviv

For første gang i Israels historie er en tidligere statsminister blevet kendt skyldig i at have modtaget bestikkelse, men dette skete mandag morgen i Tel Aviv i retsagen mod den tidligere regeringschef, Ehud Olmert, 68.

Dommer David Rozen ved en Tel Aviv distriktsdomstol udtalte, at Olmert var skyldig i den såkaldte “Holyland”-sag , og at Olmert blev fundet skyldig i at have modtaget omkring 500.000 shekler i bestikkelse gennem sin brodor,Yossi Olmert Dommeren sagde at Olmert havde løjet i retten, og at dette var blevet kendt, efter at der var fremkommet nye oplysninger i sagen.

Dommeren kritiserede stærkt hvad han betegnede som “et korrupt politisk system, der var blevet værre med årene, og hvorunder hundredtusinder af shekler var blevet givet til valgte personer”. Af yderligere 12 anklagede, blev blot tre frikendt.

Kendelsen skulle oprindelig være afsagt tidligere, men nye vidnesbyrd, fremskaffet af Olmerts tidligere nære medarbejder Shula Zaken mod hendes gamle boss, førte til, at anklagemyndigheden anmodede om en to ugers udsættelse for at gøre det muligt for Zaken at vidne imod Olmert. Dommeren antydede, at Zakens vidnesbyrd ikke var nødvendige for at sikre en kendelse..Ifølge kendelsen bekræftede Zaken vidnets påstand om, at Olmert havde anmodet om bestikkelse af ham.

Fængsel

Olmert vil kunne blive konfronteret med 10 års fængsel, når dommen senere afsiges, men det ventes, at den vil blive appelleret. “Holyland”-boligkandalen omfattede 13 personer – regeriungsmænd, forretningsfolk og entreprenører – og angik Olmerts aktiviteter inden han blev statsminister i 2006. Han blev tvunget tilt trække sig tilbage fra posten under en byge af beskyldningern om korruption.

Ifølge anklagen blev millioner af dollars givet videre illegalt i forbindelse med byggerier, heriblandt det kontroversielle “Holyland”-projekt i Jerusalem. Dommer Rozen kom ind på, at Ehud Olmerts broder, Yossi Olmert, var impliceret, da denne bekræftede, at han havde modtaget 500.000 shekler – et beløb som Zaken siger, at Olmert vidste var en bestikkelse. Dommeen afviste Ehud Olmerts udsagn og sagde, at den tidligere statsminister havde løjet i retten og prøvet at besudle anklagemyndihedens vidne.

Richard Oestermann