Blysegl fra korsfarertiden fundet i Jerusalem

Et sjældent blysegl fra korstogstiden for 800 år siden er fundet af israelske arkæologer i Jerusalems Kiryat Hayovel bykvarter.

Seglet er fra St. Sabas klostret og er blevet overgivet til den græsk-ortodokse patriark, der siger, at det er “vigtigt i den kristne historie”.

Fundet blev gjort for halvandet år siden, men er først blevet kendt nu, efter at seglet er blevet dateret og studeret.

Seglet er i meget god stand. Dets ene side viser St. Sabas’ skikkelse, der holder et kors i højre hånd. Den anden side har en inskription på græsk, hvor der står: “Dette er seglet for Laura af de
Hellige Sabas”.

St. Sabas var en vigtig leder af den kristne monastiske bevægelse, der udviklede den judæiske ørken under den byzantinske periode.
– Dette er et ekstraordinært fund, fordi intet tilsvarende segl hidtil er blevet fundet, siger lederne af udgravningen, Benyamin Storchan og dr. Benyamin Dolinka.

Klostret, der engang var beboet af hundredvis af munke, har idag blot 10 munke tilhørende den græsk-ortodokse kirke. Det ligger på en klippeskrænt over Kidron-dalen og er det eneste kloster i den judæiske ørken, som har været fortsat beboet siden dets oprettelse.