Findes der mon en speciel palæstinensisk teologi?

s13_små_bnTroen og imperiet

De fleste læsere af Udfordringen, vil nok ryste på hovedet af spørgsmålet i overskriften til denne boganmeldelse.

Ikke desto mindre har den kendte palæstinensiske, lutherske præst Mitri Raheb sat sig for at beskrive en palæstinensisk teologi – og det gør han i bogen Troen og imperiet. Tidligt i bogen skriver han: “Det, jeg her præsenterer, er en teologi fra og for den palæstinensiske kontekst”. Han skriver videre: “På denne måde kan der skabes et nyt og genuint palæstinensisk, teologisk narrativ, som tager både den oprindelige bibelske kontekst og den aktuelle politiske situation alvorligt”.

Med dette som udgangspunkt danner han sin palæstinensiske teologi, hvor han i højere grad ser på den palæstinensiske situation og befrielseskamp end på Bibelens budskab. Han hævder undervejs, at det jødiske folk og zionismen er en amerikansk og europæisk “opfindelse” for at kunne overtage det palæstinensiske folks plads. Gang på gang må jeg standse op og sige, at denne mand er på vildspor i forhold til det bibelske budskab.

Hans udgangspunkt er landet Palæstina, det palæstinensiske folk og dets historie og Israels besættelse, og ud fra det bygger han sin teologi. Han siger: “Men jeg vil hævde, at der også findes et 6. evangelium. Hvis vi virkelig vil forstå Bibelen, så er vi nødt til at lytte til den med landets egne folks ører.” Jeg oplever en mand på afveje.

Hen mod slutningen af bogen finder jeg enkelte lyspunkter, idet han går ind for ikke-vold og kreativ modstand, dialog frem for våben, men han kommer ikke ind på de militante, muslimske palæstinensere, som er i klart flertal i forhold til de kristne palæstinensere.

Jeg har græmmet mig mange gange under læsningen af denne bog, som jeg ikke kan anbefale.

Metri Raheb:
Troen og imperiet
159 sider
199 kr.
Unitas

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: