Mig og Mellemøsten

Alle journalister drømmer om at interviewe de kendte. Oestermann har bl.a. interviewet den verdenskendte skuespiller Sophia Loren (øverst t.v.) og danske Helle Virkner - men det mest dramatiske var nok, da han flygtede på en fiskerbåd til Sverige.
Alle journalister drømmer om at interviewe de kendte. Oestermann har bl.a. interviewet den verdenskendte skuespiller Sophia Loren (øverst t.v.) og danske Helle Virkner – men det mest dramatiske var nok, da han flygtede på en fiskerbåd til Sverige.

Spændende og velskrevet selvbiografi af Udfordringens korrespondent Richard Oestermann.

Richard Oestermann er Udfordringens korrespondent i Jerusalem og er som sådan velkendt af Udfordringens læsere.

Så godt som hver uge har han en eller to artikler fra Israel. Han har været med til at gøre Udfordringen til den avis i Danmark, der skriver mest og mest positivt om Israel.
I maj måned fyldte Richard Oestermann 85 år, og nu er hans selvbiografi udkommet. Det er spændende læsning. Richard Oestermann er dansk jøde og journalist, bosat i Jerusalem. Han slog sig ned i Jerusalem i 1961 efter at have dækket Eichmann-processen for flere aviser i Skandinavien, og siden er det blevet til flere tusinde artikler fra ham til en række aviser og blade, først og fremmest i netop Skandinavien.
Richard Oestermann skriver – både som journalist og som forfatter – let og flydende. Han skriver godt, og han er let læst, og så har han som journalist en formidabel evne til at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og til at skaffe sig adgang til de helt store navne. Flere gange skriver han i bogen ”Jeg var den første udenlandskorrespondent…”.

Store navne

Som journalist har Richard Oestermann været tæt på navne som tidligere præsident Truman, Ben Gurion, Yitzak Shamir, Jens Otto Krag og Helle Virkner, som han i øvrigt har kendt siden barndommen, Shmuel Yosef Agnon, den store israelske nobelpristager i litteratur og i øvrigt hans nabo, Menachim Begin, Rabin, Shimon Peres og kronprins Frederik.
Mange af disse møder omtales i bogen, og der er megen spændende læsning i det. Jeg blev særligt begejstret over at læse om Shmuel Yosef Agnon, den meget ydmyge nobelpristager, der levede et meget enkelt liv. Da Richard Oestermann spurgte ham om, hvad de mange penge, der fulgte med nobelprisen, skulle bruges til, svarede han: ”Jeg har aldrig brudt mig om de penge” og ”Jeg kan ikke gå med mere end én overfrakke.” Om sine planer for fremtiden sagde han: ”Jeg ønsker at udtrykke, hvad Gud lægger mig i munden.”
Mødet med kronprins Frederik kom i stand, da kronprinsen i slutningen af 2013 besøgte Israel for at overvære en gallakoncert, der skulle være med til at markere 70 år for det danske folks redning af omkring 7000 jøder til Sverige i oktober 1943.
Det var et sjældent besøg, forstået på den måde, at det skandinaviske kongehus ikke overrender Israel, idet ingen nordisk konge har besøgt Israel i 906 år. Det seneste besøg var den norske konge, Sigurd Jorsalfar, der foretog en pilgrimsrejse til landet i slutningen af sin regeringsperiode (1103 til 1140).
I en samtale mellem Richard Oestermann og kronprinsen spørger kronprinsen: ”Og hvad laver du så nu?” Oestermann svarede: ”Når det kongelige besøg er forbi, vil jeg skrive mine journalistiske memoirer”. Hvortil kronprinsen replicerer: ”Jeg vil gerne have et tidligt eksemplar!” Dette replikskifte afslutter bogen.

Richard Oestermann tog dette billede af Sadat og Begin ved et landkort over Mellemøsten.
Richard Oestermann tog dette billede af Sadat og Begin ved et landkort over Mellemøsten.
Midt i krigens øje

Som bosat journalist i Jerusalem har Richard Oestermann været meget tæt på de fleste israelske krige og i nogle tilfælde endda særdeles tæt på, hvilket også har gjort ham til krigskorrespondent. I den seneste Gazakrig sendte han dagligt små artikler til en række aviser i Skandinavien, og efter krigen blev disse artikler samlet i bogen ”Krigen i Gaza – og Israels dilemma”, udgivet på Forlaget Udfordringen. Det var den første bog i Skandinavien om denne krig. Igen var Richard Oestermann først på pletten.

Fortsætter med at skrive

I maj besøgte jeg Richard Oestermann i Jerusalem. Han er en ældre herre nu og har også været syg, men hver eneste dag sidder han ved sin skrivemaskine og spytter artikler ud til bl.a. Udfordringen.
Richard Oestermann er en overmåde dygtig journalist og har desuden skrevet flere bøger, som jeg har læst med glæde, og hans nye bog ”Mig og Mellemøsten” fortjener rigtigt mange læsere – og læserne fortjener bogen!

”Mig og Mellemøsten” af Richard Oestermann, 238 sider, Forlaget Udfordringen, 198 kr.