Guldgrube om Israel og konflikten i Mellemøsten

s15_bnHarslundIsraelHarslunds meget grundige Israels-bog er også velegnet som opslagsbog.

Søren Harslund har netop fået udgivet sin 712 sider store bog om Israel Israel – kampen for staten, primært om den arabisk-israelske konflikt 1896-2014, men den har også vigtige historiske afsnit fra Abraham til år 70 og om zionismens rødder og fremkomst.

Det er en meget grundig bog, der kan bruges som historiebog og som opslagsværk. Det er ganske enkelt en fremragende bog.

Tre forord

Bogen er forsynet med tre forord af Bent Melchior, overrabbiner emeritus, Flemming Kofod-Svendsen, tidligere formand for Kristeligt Folkeparti og udenrigspolitisk ordfører og så naturligvis også et forord af forfatteren.
Bent Melchior gør det klart, at det ikke er en neutral fremstilling, men at den er objektiv, og siger, at selv informerede læsere vil blive klogere af at læse denne bog – og jeg giver ham ret.
Flemming Kofod-Svendsen siger, at den fører os ind i maskinrummet til de mange fredsforhandlinger gennem årene. Som sådan er den med til at give viden, overblik og forståelse for, hvad det er, der foregår.

Meget grundig

Søren Harslund er virkelig gået i dybden i denne bog i sin beskrivelse af Israel. Vi finder væsentlig baggrundsviden og dokumentation for jødernes tilknytning til landet fra Abraham og frem til i dag. Også zionismens fremkomst og sejr beskrives grundigt. I historien om Belfourerklæringen og dens fremkomst er der helt nye oplysninger for mig, bl.a. dokumenteret i et brev fra Feisal til én af zionismens ledere; heraf fremgår det, at Feisal byder jøderne velkommen hjem, og at han ønsker, at de må kunne leve godt sammen med araberne i landet.
Når man i den aktuelle situation ser tv, læser aviser og ser udtalelser fra ”kendte” danskere, så kunne man ønske, at folk ville læse denne bog for at blive bedre oplyst om baggrunden for, hvad der sker.
Historiedelen med de mange noter giver et godt overblik og viser, at Søren Harslund kan sit stof og forstår at formidle det.

Søren Harslund (f. 1944) er forsikringsuddannet og har siden 1973 været medlem af Kristeligt Folkeparti/Kristendemokraterne; var i ti år medlem af ledelsen af det danske FN og har siden 1981 været medlem af Det Udenrigspolitiske Selskab.
Søren Harslund (f. 1944) er forsikringsuddannet og har siden 1973 været medlem af Kristeligt Folkeparti/Kristendemokraterne; var i ti år medlem af ledelsen af det danske FN og har siden 1981 været medlem af Det Udenrigspolitiske Selskab.
Vigtig dokumentation

Søren Harslund har lavet et afsnit med vigtig dokumentation, så folk her ved selvsyn kan se de dokumenter, som pressen ofte slynger om sig med. Eksempelvis: Belfourerklæringen og andre dokumenter omkring den, en række breve fra såvel israelere som palæstinenserne, Israels uafhængighedserklæring og en lang række FN-beslutninger.

Stort billedmateriale

Bogen er illustreret med rigtigt mange billeder og med mange illustrative kort, men i en så fremragende bog med et væld af billeder er det ærgerligt, at forlaget har valgt at køre med så lille en billedstørrelse, hvor billederne ikke kommer til deres ret, og hvor bogstaverne i billedteksten bliver for små. Ærgerligt, men det kan på ingen måde ændre ved, at Søren Harslund her har begået et storværk, som jeg ofte vil tage frem og bruge som opslagsbog.
Stor ros til Forlaget Scandinavia, som i samarbejde med Ordet & Israel har påtaget sig at løfte dette storværk frem.
Bogen være hermed anbefalet på det inderligste og varmeste.

Søren Harslund:
Israel – kampen for staten
728 sider • 399 kr.
Scandinavia


Artiklen fortsætter efter annoncen: