Den kristne rocksanger Jan Groth er død

Jan Groth ved præsentationen af sit sidste album Bridges or Walls. Indsat et foto fra den vilde ungdom.
Jan Groth ved præsentationen af sit sidste album Bridges or Walls. Indsat et foto fra den vilde ungdom.

Den kristne norske rocksanger Jan Groth er død kun 68 år gammel. Kun de nærmeste vidste, at den kendte sanger havde lidt af kræft i et års tid.

Jan Groth var foregangsmand i norsk rock i 70’erne.
Han var forsanger i bandet Aunt Mary. Han blev kristen og markerede sig specielt indenfor den åndelige fornyelse både i Norge og Danmark, hvor han ofte optrådte. Mange af Udfordringens læsere vil huske ham, både fra hans dramatiske sceneoptræden, hvor han gav den hele armen, og når han følsomt sang for på sit eget bordvers: ”Du har åbnet mine øjne, du har mættet min sjæl, overøst mig med gode gaver og gjort alle ting vel”. Mange bruge sikkert stadig sangen.
Udover de hårde rocksange indspillede han også folkekære gamle evangeliske sange af pinse-pionererne T. B. Barratt og Aage Samuelsen.
– Du mærkede, at han havde noget på hjerte, uanset om det var tungrock, eller han sang de nydeligste sange. Og han var en voldsomt begavet tekstforfatter, siger den norske journalist og ”opfinder” af bl.a. Sissel Kyrkjebø, Rune Larsen i et mindeord over Jan Groth.

Fra 60’erne til 90’erne

Jan Groth debuterede i 1964 med singlen ”Burning Needles/Inside Love”. I 70’erne var medlem af rockgruppen Aunt Mary.
I 90’erne fik han et come-back for nye generationer som en af de fire sangere i bandet ”Just 4 Fun”, som deltog i Melodi Grand Prix i 1991.
– Jan Groth gav norsk musik en nerve, som ikke havde været der før, siger Tore W. Aas fra Oslo Gospel Choir.
Han arbejde sammen med Jan Groth om en række sange, som blev meget folkekære,. bl.a. ”Shine Your Light” og ”Your Love”.
– Jan revolutionerede den kristne musik. Han var en rocker og bevarede dette hele livet. Han var legesyg, men ønskede også at spille med bolden. Bestemt, men samarbejdsvillig, beskriver Tore Aas sin musiker-kollega i dagbladet Vårt Land.
Han siger, at Jan Groth var typen, der gav alt.
– Både på scenen, når han skrev, og når han var sammen med folk. Han brændte for alt, hvad han gjorde. Selv hvis jeg kom med en dårlig melodi, så fik han den til at blive god, siger Aas.