Netanyahu vil afskaffe præsident-embedet

Statsminister Benyamin Netanyahu er opsat på at afskaffe præsident-embedet i Israel og prøver nu at finde en vej til udskyde det forestående præsidentvalg, berammet til juli, til om seks måneder.

Ifølge politiske kilder vil Netanyahu udpege knesetformand Yuli Edelstein til fungerende præsident i nogle måneder og vil bruge denne tid til at lede en bevægelse til afskaffelse af præsident-embedet.

Flere fremtrædende politikere er gået stærkt imod Netanyahus ide, heriblandt indenrigsminister Gideon Sa’ar (Likud-partiet), der på sin Facebook-side har skrevet:
– Jeg vil modsætte mig ethvert sådant forsøg på at udskyde præsidentvalget eller at annullere præsident-institutionen.

Edelstein siger, at han ikke har nogen mening om præsidentembedet skal afskaffes, men at han modsætter sig en ændring så kort tid inden præsidentvalget.

Israels præsident vælges af knessetmedlemmerne. Shimon Peres overtog posten i 2007, da hans forgænger, Moshe Katsav blev tvunget til at træde tilbage efter beskyldninger om sex-overgreb. Katsav afsoner nu en fængselsstraf for voldtægt og andre forbrydelser.

De ledende kandidater i præsidenvalg-kampen er tidl. forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer, tidl. knessetformand Reuven Rivlin, Nobelprisvinder Dan Schechtman, tidl. højesteretsdommer Dalia Dorner, Meir Sheetrit fra Hatnua-partiet og tidl. knesset-formand Dalia Itzik.