Peres’ fly forment adgang til svensk luftrum

Præsident Shimon Peres’ statsbesøg i Norge, der indledtes i søndags, blev forsinket, fordi hans fly måtte flyve rundt i længere tid over Østersøen, da svenske myndigheder afviste at give hans fly tilladelse til at overflyve svensk luftrum på vej til Norge.

Præsidentens bureau har beskyldt svenskerne for skødesløshed.

Det israelske udenrigsministerium siger, at episoden var forårsaget af et privat selskab, som arrangerede Peres’ rejseprogram.

Flyet blev omdirigeret til Norge via dansk luftrum.

Peres’ rejse til Norge er det sidste af en række officielle besøg i de sidste uger omfattende Østrig og Kina. I slutningen af næste måned skal Peres til Washington, på hans sidste udlandsrejse som præsident.

Til Peres’ rejse til Norge lejede hans bureau et privat eksekutiv-fly for ham hos et selskab ved navn “Kishrey Teufa”.

Piloterne anmodede flere lande, Peres skulle overflyve, om tilladelse til at flyve gennem deres luftrum.

Det første problem opstod i Bulgarien. Myndighederne i Sofia var overrasekede over, at et privat selskab anmodede om tilladelse på vegne af den israelske præsident og gav ikke den nødvendige tilladelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bulgarerne anmodede om en offciel anmodning fra den israelske ambassade, og så blev tilladelsen til overflyvning bevilget.

Siden opstod der et problem over Østersøen, efter flyet havde forladt polsk luftrum.

Omkring 15 inutter før flyet skullle nå svensk luftrum, kontaktede piloterne svenske myndigheder for at meddelse flyets ankomst. Svenskerne var overrskede og sagde, at de intet vidste om Peres’ flyvning – og afviste anmodningen om overflyvning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ude afstand til at fortsætte, fik Peres og hans følge oplysning om situationen, og flyet begyndte at flyve rundt over Østersøen. Hektiske telefonsamtaler fulgte mellem flyet og Jerusalem.

Efter mange minutters rundflyvning uden svensk tilladelse blev piloterne tvunget til at flyve en ny rute – over dansk luftrum – hvilket skete, men flyrejsen var da blevet forsinket, og i Oslo måtte værterne finde sig i, at flyet ville ankomme 50 minutter senere end planlagt.

I det israelske udenrigsministerium oplyses det, at dette ministerium plejer at kooordinere overflyvning gennem israelske ambassader i de pågælddende lande. I dette tilfælde havde præsidentens bureau besluttet at lave alle arrangementer gennem det private selskab, snarere end via udenrigsministeriet.
– De tænkte først på at ringe til os, da problemerne begyndte, siger en talsmand for udenrigsministeriet.

En talmand for præsidentens bureau siger:
– Det var et teknisk problem. Svenskerne gav tilladelsen, men tilbagekaldte den senere, uvist af hvilken grund.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Peres vender til aften hjem fra sit vellykkede Norges-besøg, hvor han charmerede sine værter med et sige:
– Vejret er koldt, men folket er varmt.