Danmark henstiller til Syrien af afvikle kemiske våben

I det østlige Middelhav sydøst for Cypern afventer to containerskibe – et dansk og et norsk – at modtage syriske kemiske våben med henblik på disses ødelæggelse – “men vi kan ikke vente evigt”, siger den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, ombord på det danske skib, “Ark Futura”.

– Vi henstiller til Damaskus at fremme processen, så vi kan imødekomme fristens udløb den 30. juni, sagde han.

Navnet på det norske skib er “Taico”. De to skandinaviske fartøjer vil modtage syriske kemiske våben, der senere skal ødelægges af et amerikansk skib.

Syrien er gået glip af flere midlertidige deadlines for at opgive dets giftarsenal. I vestlige kredse gives der udtryk for bekymring over, hvad der betegnes som “uklare syriske udtalelser”, og at nogle kemiske våben vil forblive i syriske depoter.
– Det er Danmark og verdenssamfundets ambition at afslutte projektet inden udgangen af juni, sagde Lidegaard. Vore skibe har mandat til at være her indtil den 30, juni, så vi henstiller til den syriske regering at reagere nu.

Lasten på det danske skib omfatter 110 containere med sennepsgas og kemiske “forløbere” for sarin- og nervegas.

Under trussel om et amerikansk luftangreb indvilgede Syrien i en amerikansk-russisk beslutning om at skille sig af med sit kemiske arenal, efter at hundreder af mennesker i august var blevet dræbt under et sarin-nervegasangreb i udkanten af Damaskus.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, har i Washinbgton udtalt til pressen, at den syriske regering har brugt kemiske våben til at angribe folk mindst 14 gange siden den 25. oktober, og at det menes, at det seneste sådanne angreb fandt sted for blot nogle uger siden.
– Vi har troværdige vidner til dette, sagde Fabis.