USA’s forsvarsminister i Israel

USA’s forsvarsminister, Chuck Hagel, er kommet til Israel efter et besøg i Saudi-Arabien, og han skal med sin israelske kollega, Moshe Ya’alon, drøfte en række sikkerhedsanliggender.

Det israelske militær står over for en seriøs budgetkrise, og israelerne håber, at Hagels besøg vil medføre en forlængelse af USA’s forsvarsstøtte til Israel udover 2017, når Washingtons nuværende hjælp på tre milliarder dollars til Israel udløber.

– Det er svært at budgettere for 2018 og det næste år uden at vide, hvilke midler vil være tilgængelige, siger en talsmand for det israelske forsvarsministerium.

USA’s tidligere republikanske regering underskrev en 10-årig aftale med Israel i 2007, da der blev bevilget 30 milliarder dollars, størstedelen til køb af amerikanske forsvarsprodukter.

Hagel er kommet til Israel efter et to-dages besøg i Saudi-Arabien, hvor han opfordrede arabiske Golf-stater til at enes med at konfrontere fælles trusler, som Iran – og at Qatar støtter Det muslimske Broderskab i Egypten.

– Presserende sikkerheds-udfordringer truer regionen og kræver et kollektivt svar, sagde Hagel på et møde i Jeddah af forsvarsministre fra “Golf Samarbejdsrådet”, omfattende Saudi-Arabien, Kuwait, Bahrain, Qatar, De forenede arabiske Emirater og Oman.

På Hagels program i Israel er et møde med Ya’alon i forsvarsministeriet i Tel Aviv, et besøg på Hatzor flybasen nær Ashdod og møder med præsient Shimn Peres og statsminister Benyamin Netanyahu.