Unitys sidste koncert
Et af de første moderne gospelkor herhjemme var Georg Julins UNITY. Det lagde grunden til en bølge af gospel i hele landet.
Mange af Udfordringens læsere husker Gospelkoret Unity – det er en del af vores fælles historie.
Unity – som betyder Enhed – var meget fremme i 90’erne, men også op i 2000’erne – fordi koret skilte sig lidt ud i forhold til andre gospelkor.
Unity blev dannet i 1991 af radiojournalisten og koncertarrangøren Georg Julin.
Georg Julin havde gennem flere år haft en udsendelse på Danmarks Radio med ”Aktuel kristen musik”.
Unity blev dannet som et kor af kristne solister, som udgjorde en sangmæssig og åndelig enhed i troen – og koret er nået ud med budskabet om troen på Jesus til mange.
Det lå særligt koret på sinde at synge i verdslige sammenhænge, for at åbne ører og øjne omkring ”det glade budskab” hos folk, der ikke havde hørt så meget om Jesus før. Det er blevet til over 500 koncerter og optrædener i mange store sammenhænge.
Ny leder
Stig Möglich Rasmussen blev korets leder i 1996 og fik koret op i nye, musikalske højder og Stig sad også bag flyglet søndag ved korets sidste koncert.
Hans sønner Mikkel og Emil var med på hhv. trommer og bas.
Koncerten foregik i Karlslunde Strandkirke søndag, og blev en rørende koncert med et kor, som sluttede karrieren med et brag af en koncert.
Unity var 12 personer til at slutte med, men havde fået 3 tidligere kormedlemmer til at komme og være med på denne sidste koncert.
Flere af sangerne har været med i koret siden starten i 1991.
23-årige Christoffer Nolsøe Lund, som er korets yngste medlem, var lige blevet født, da koret blev dannet – og hans mor Elsebeth har været med i koret siden begyndelsen. Christoffer selv har været med i Unity i 5 år.
Gospel succes lukker
Når Unity nu lukker skyldes det paradoksalt nok den succes, som gospel har fået.
Mange kirker har efterhånden deres eget gospelkor, og det er mere relevant og billigere for kirkerne at arrangere koncerter med deres eget kor, end at få besøg af et professionelt kor som Unity.
Samtidig er korets leder Stig Rasmussen, som er ophavsmand til mange af arrangementerne for koret, flyttet med sin familie til Sønderjylland, mens de fleste medlemmer bor i Købehavns-området.
Efterhånden har flere af kormedlemmerne fundet nye græsgange i andre kor, så derfor var det blevet tid at stoppe, og det skete med koncerten, som både indeholdt smil, tårer og smukke 8-9–stemmige klange, fortæller sognemedhjælper Dorte Hartig, som har været PR-kvinde og kasserer i Gospelkoret Unity siden 1992.
Hvad er Gospel?
Ordet gospel betyder ”de gode nyheder” – ligesom ordet evangelium i Ny Testamente.
Musikken opstod, da tusindvis af afrikanere i det 17. århundrede blev slaver i USA.
Mange sorte slaver blev kristne, og de dannede deres egne uformelle kirkefællesskaber med fokus på frihed. Deres sange og musik blev en fusion mellem afrikanske rytmer og europæiske kristne hymner.
Den moderne gospel blev udviklet i det 19. århundrede og kan tage form sammen med både rock, country, r&b, folk, klassisk og jazz.
Amerikansk gospel er delt ind i hvid og sort gospel.
Hvid gospel består primært af 1) southern country gospel, 2) contemporary Christian pop music og 3) church music.
Sort gospel bygger på de sortes oplevelser, især i forbindelse med slaveriet i USA.
Efter 2. Verdenskrig hentede gospelmusikken inspiration i den nye jazzmusik og den begyndende rockmusik.
Den nuværende gospelperiode begyndte med bl.a. Edwin Hawkins (f. 1943), rhythm’n’blues-version af den gamle salme Oh Happy Day.
I Danmark blev gospelspiren sået i 1970’erne, og i 1990’erne begyndte almindelige danskere for alvor at synge gospel, hvor organist Peter Steinvig, journalist Georg Julin og korleder Hans Christian Jochimsen var blandt de danskfødte pionérer.