Biskop: ’Bed for Iraks flygtninge’

Peter Skov-Jakobsen
Peter Skov-Jakobsen

Københavns biskop opfordrer alle menigheder til bøn for de fordrevne på Nineveh-sletten.

Jeg vil opfordre alle sogne til at deltage i indsamlinger og gå i forbøn for de forfulgte, siger biskop Peter Skov-Jakobsen.

Opfordringen kommer via Folkekirkens mellemkirkelige Råd i forlængelse af beretningerne om forfølgelserne af kristne og andre religiøse mindretal på Nineve-sletten i Irak og i regionen i det hele taget.

Vi må reagere

Peter Skov-Jakobsen siger om situationen:
– De frygtelige begivenheder, vi er vidne til i Nordirak i øjeblikket, kræver øjeblikkelig opmærksomhed. Kristne, Yazidier og andre religiøse minoriteter bliver jaget på flugt fra deres hjem eller myrdet på brutal vis, når de ikke lader sig tvangsomvende fra deres tro.
Som verdenssamfund må vi reagere, når basale menneskerettigheder som tros- og religionsfrihed i den grad bliver undertrykt.
Biskoppen nævner i denne sammenhæng de frygtelige eksempler på vold og de 1,5 millioner flygtninge, hvoraf 800.000 er børn:
– Kirkerne i Irak arbejder på højtryk for at hjælpe, hvor de kan, hører vi fra den anglikanske præst Andrew White i Bagdad, og han beder samtidig kirker og myndigheder verden over om at støtte nødhjælpsindsatsen.
Det er glædeligt, at organisationer som Folkekirkens Nødhjælp og Danmission har organiseret indsamlinger i Danmark, og jeg vil opfordre alle sogne til at deltage i sådanne indsamlinger og i forbøn for de forfulgte.

Andre brændpunkter

Situationen i Irak er ikke et isoleret tilfælde. Det er akut netop nu, men vi må også være opmærksomme på, hvordan tilsvarende overgreb finder sted i Syrien og andre steder i verden, hvor mennesker bliver forfulgt og slået ihjel pga. deres tro.
Det er ikke kun en kirkelig opgave at være opmærksom på dette. Det drejer sig om helt basale menneskerettigheder, som verdenssamfundet har forpligtet sig på, og som man må have interesse i at håndhæve hvor som helst, understreger biskoppen.

Husk forbønnen

Hver menighed må finde sin egen måde at respondere på. Man kan fx gøre forbøn for kristne i Mellemøsten generelt og situationen i Nordirak specifikt til en del af kirkebønnen eller arrangere særgudstjenester og lave særindsamlinger, lyder nogle af rådene fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd.
Blandt andet Danmission, Dansk Europamission og Åbne Døre samler nu ind til fordel for de forfulgte kristne i Irak.
Bodil

 

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: