To Ebola-smittede missionærer tilbage i USA

Herover: Nancy Writebol ankommer til hospitalet i Atlanta, som har et specielt sikkert karantæne-afsnit. Både Writebol og Bradley holdes i streng isolation.
Herover: Nancy Writebol ankommer til hospitalet i Atlanta, som har et specielt sikkert karantæne-afsnit. Både Writebol og Bradley holdes i streng isolation.

En sygeplejerske og en læge, som blev smittet i Liberia, er tilsyneladende i bedring i USA. Nogle tilskriver det en ny type medicin, selv nævner de andres forbøn.

Sidst i juli blev to amerikanske missionærer i Monrovia, Liberia diagnosticeret med den ekstremt dødelige ebola virus. De er nu begge evakueret til USA, hvor de gør fremskridt på universitetshospitalet i Atlanta, Georgia.

De to missionærer er sygeplejerske Nancy Writebol, (60), som arbejdede for SIM og Dr. Kent Bradley, (33), som var udsendt af Samaritan’s Purse.
Nu er begge missionærerne tilbage til USA for at modtage behandling for den sygdom, der er kendt for at dræbe 90 procent af de inficerede.

Bekymring i USA

Det har vakt mange protester og stor bekymring i USA, at de to som de første ebola-smittede fik lov til at rejse ind i landet. Folk mener, at de to skulle have været behandlet af et eksperteam fra USA i deres tjenesteland.
Reaktionerne har fået Russ Jones, med-stifter af Christian News Service til at skrive en artikel med titlen ’Five Things Christians Need to Know about the Ebola Outbreak’ (Fem ting kristne bør vide om Ebola-epidemien) i ReligionToday den 5. August 2014.

Nancy sammen med ægtefællen David.
Nancy sammen med ægtefællen David.
Hvad er ebola?

Viruset ebola er opkaldt efter Ebolafloden i den nuværende Demokratiske Republik Congo.
Der er fem forskellige arter af Ebola, hvoraf det ene dog ikke har medført sygdom og død blandt mennesker.
Sygdommen betegnes også hæmoragisk feber eller blødningsfeber.

Hvordan spredes ebola?

Smitten sker gennem kontakt med blod og kropsvæsker fra inficerede. I Afrika spredes ebola, når folk rører ved smittede aber, frugt-flagermus, antiloper og hulepindsvin i regnskoven.
WHO betegner den igangværende epidemi som en katastrofe – det er den værste indtil videre. Der er rapporteres om 1599 smittede og ca. 1000 døde i Guinea, Liberia og Sierra Leone siden marts i år.
Kun få internationale organisationer behandler de ebola-smittede. Læger uden Grænser erklærer, at situationen er ude af kontrol, selv om man arbejder for at oprette isolationscentre.

Dr. Kent Bradley i Liberia, hvor han arbejdede som lægemissionær for Samaritan’s Purse. Kents hustru Amber og deres to børn på 3 og 5 år forberedte sig på at bosætte sig i Liberia fra oktober.
Dr. Kent Bradley i Liberia, hvor han arbejdede som lægemissionær for Samaritan’s Purse. Kents hustru Amber og deres to børn på 3 og 5 år forberedte sig på at bosætte sig i Liberia fra oktober.
Symptomer

De første symptomer på sygdommen er influenza-lignende som feber, hovedpine, led- og muskelsmerter, træthed, diarré, opkastninger, mave-
smerter og appetitløshed. Nogle får udslæt, røde øjne, hikke, brystsmerter samt åndedræts- og synkebesvær.
I de sidste stadier kan der opstå både indre og ydre blødninger. De første symtomer viser sig dog i løbet af 2-21 dage.
Patienterne kommer i isolation og behandlerne arbejder iført isolationsudstyr og -masker. Indtil videre kan patienterne i Afrika kun tilbydes støttende behandling: man prøver at lindre symptomerne ved at sikre væskebalancen, iltforsyningen, holder øje med blodtrykket og behandler øvrige infektioner.

Takker for forbøn

Kent Brantly og Nancy Writebol behandles på Emory University Hospitalet i Atlanta med en ny type serum, som endnu ikke er godkendt som lægemiddel. Kents hustru, Amber, har besøgt ham på hospitalet, hvor de talte sammen på hver sin side af en glasvæg. Parret takker for forbøn og beder om fortsat forbøn for Nance Writebol og befolkningen i Liberia.
– Jeg holdt utallige mennesker i hånden, mens denne frygtelige sygdom tog livet af dem. Jeg så rædslerne med egne øjne, og jeg kan stadig huske alle ansigterne og navnene, fortalte Kent fra sygesengen sidste søndag.
Mens han stadig var i Liberia, modtog Kent en portion blod fra en 14-årig dreng, som han havde hjulpet til at overleve sygdommen.

Ingen fare for Vesten

Man skal ikke være bange for, at ebola pludselig skulle spredes vildt i USA, forsikrer ph.d. Arthur L. Caplan fra det bioetiske center ved New York University Langone Medical Center.
– Sygdommen går amok i fattige afrikanske lande, fordi de lokale myndigheder ikke har vilje eller ressourcer til at handle hurtigt. Ingen har gjort noget for at hindre de lokale begravelsestraditioner, som udsætter folk for at få ebola, forklarer Caplan.

Nord-syd problem

Epidemien skyldes nok mest, at resten af verden ikke bekymrer sig så meget om, at mennesker i hundredvis dør i de fattige, politisk mindre vigtige lande, mener Caplan.
– Den etisk set barske sandhed er, at ebola-epidemien er kommet, fordi kun få mennesker i de rige lande havde omsorg nok til at gøre noget ved problemet, slutter Arthur L. Caplan.