Israel har kendt til Gaza-tunneller i 10 år – men ikke gjort noget ved det

Mange i det israelske militære hierarki vil få hede ører ved læsning af en artikel i den israelske avis “Yediot Aharonot”, der afslører, at man i Israel har kendt til tilstedeværelsen af terrortunnellerne i over 10  år – men ikke gjorde noget ved det.

For fire år siden, da den kidnappede israelske soldat Gilad Shalit havde siddet fængslet i Gaza i flere år, havde avisen skaffet bevis på, at Hamas havde brugt metoden til at kidnappe Shalit og bortføre ham gennem en tunnel som en hovedstrategi.

Forsvarsministeriet og militæret bestræbte sig på at overbevise bladet om, at tunneltruslen ikke var seriøs og “at det ville tage skridt mod den”.

Bundlinjen var, at hæren og de israelske samfund nær Gaza – lige så vel som  ved grænsen til Libanon – er udsat for terror ved kidnapning gennem tunneller, og at forsvaret ikke havde noget svar på dette, til trods for at forsvarsministeriet siden begyndelsen af 2000-tallet havde fået forslag om et tunnel lokaliseringssystem.

I disse år er der én ting, der ikke har ændret sig – at Israel stadig ikke har et teknologisk middel til at afsløre tunnellerne, skriver bladet.
Militære efterretningskilder mener, at det tager Hamas et halvt år at udgrave en tunnel, der når ind under Israel. Dette indebærer, at Hamas efter at den sidste israelske soldat har forladt Gaza, vil kunne genoprette opførelse af tunneller i løbet få nogle måneder – medmindre Israel opdager dem tidligere, skriver bladet.

Nogle israelske forsvarsfolk indså imidlertid faren og henvendte sig til sagkyndige i underjordiske anliggender, staben ved Israels Geofysiske Institut (GII). Man tænkte, at de, der kan finde olie, gas og vand også ville kunne komme frem med en løsning for terrortunnellerne. GII udviklede et system, der betegnedes som “det underjordiske seismiske hegn”, omfattende sensorer, der betegnedes  geofoner, som kunne skjules dybt nede. Sensorerne ville være indbyrdes forbundne og knyttet til en central computer.
Geofonerne ville kunne afsløre støj under jorden og opdage, at en tunnel var ved at blive udgravet. Så ville computeren behandle geofon-signalet og sende sikkerhedsstyrkerne en nøjagtig advarsel.
I 2001 havde GII´s forskningshold fuldendt systemet, og det lykkedes at opdage tunneller udgravet i forskellige dybder.

Nogen tid senere sagde  forskningsholdet imidlertid, at forsvarsministeriet gav sig god tid og var optaget af andre opgaver. Intet blev implementeret i form af et operationssystem på jorden.
Bladet skriver, at det tog forsvarsministeriet seks år at indrømme, at det ikke var lykkedes med forskelige systemer, og at de beløb, der var blevet investeret, var spildt.
Og så skriver bladet: – Indtil bureaukraterne træffer en  beslutning, vil militæret bekæmpe tunnellerne med et redskab, der oprindelig blev lavet for at bygge forsvarstunneller i den anden verdenskrig.

Der er fokus på Gaza-striben, men tunnellerne kan også blive en risikofaktor i Syd-Libanon, hvor Hizbollah har vist store evner med at udgrave tunneller, skriver “Yediot Aharonot”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Disse motorcykler fandt det israelske militær i en af Gaza-tunellerne. De var til brug ved et palæstinensisk lynangreb mod Israel – og retræte.

 

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

 

 

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: