Kureret for ebola-sygdom

Den 33-årige amerikanske læge, Kent Brantly, er blevet udskrevet fra hospitalet og talte den 21. august til verdenspressen om sin ebola-sygdom og troen.
Den 33-årige amerikanske læge, Kent Brantly, er blevet udskrevet fra hospitalet og talte den 21. august til verdenspressen om sin ebola-sygdom og troen.

Både lægemissionær Kent Brantly og sygeplejerske Nancy Writebol er nu udskrevet efter tre ugers intensiv behandling i Atlanta, USA.

– Jeg er bare så glad for at være i live, fortalte lægemissionær Kent Brantly til verdenspressen den 21. august, da han var blevet udskrevet fra hospitalet i Atlanta.

Dagen idag er en mirakuløs dag. Jeg er så glad for at være i live og rask og for at være genforenet med min familie, sagde Brantly på pressemødet. Han fortalte derpå om hele forløbet og om sin tro på Gud.

Tog alle forholdsregler

Under pressemødet, hvoraf et uddrag blev sendt i danske nyhedsudsendelser, fortalte Brantly om kaldet fra Gud til at blive lægemissionær og om familiens ankomst til Liberia i oktober sidste år.
I marts i år hørte de, at der var konstateret ebola i Guinea, og at sygdommen havde bredt sig til Liberia. Derfor begyndte de at forberede sig til at tage sig af ebola-patienterne, hvoraf den første ankom i juni. Og da var man klar på hospitalet. Men tre dage senere blev lægemissionæren selv smittet.
– Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg som lægemissionær skulle komme i den situation. Vi havde taget alle forholdsregler og fulgte alle anvisninger fra bl.a. MSF (Læger uden Grænser), siger Brantly.
Han vågnede onsdag den 23. juli og følte sig dårlig. Efterfølgende blev han diagnosticeret med ebola.

Takker Gud

– Mens jeg lå i sengen i Liberia i ni dage og blev mere og mere syg, bad jeg til Gud om at holde ud i troen, og at Gud måtte få æren gennem min sygdom og selv gennem min død, fortæller Brantly.
Han blev så dårlig, at lægerne i Afrika besluttede at behandle ham med det endnu ikke godkendte ZMapp serum som en sidste udvej for at redde hans liv. Derefter blev både han og den 59-årige sygeplejerske Nancy Writebol fløjet til behandling i USA.
Nancy Writebol blev udskrevet i uge 34. Hun er meget udmattet efter sygdommen, men har bedt Brantly viderebringe hendes tak for forbøn og medleven under sygdomsforløbet.
– Gud skal have al æren, sagde hun, idet hun forlod hospitalet.

Nancy Writebol kunne forrige søndag gense sin mand på sygehuset i Atlanta. Begge er nu erklæret raske.
Nancy Writebol kunne forrige søndag gense sin mand på sygehuset i Atlanta. Begge er nu erklæret raske.
Manden undgik smitte

David Writebol, som er gift med Nancy, har været under observation for smitten i 21 dage. Han er nu ude af karantænen.
– Der er gået tre uger, siden vi fandt ud af, at Nancy var smittet med ebola virus. Siden da har vi lært meget om sygdommen. Vi har også lært meget om andre menneskers omsorg og kærlighed. Utrolig mange har sendt hilsener og bedt for hende, og det er vi meget taknemlige for, siger David Writebol.
Hans temperatur og generelle helbredstilstand blev fulgt meget nøje i 21 dage. Derefter blev han erklæret smittefri, så han kunne besøge sin hustru på hospitalet, mens hun stadig var i isolation.
– Hun stod og smilede sit skønne smil på den anden side af glasset, og vi bad sammen over intercomanlægget og takkede Gud for hans godhed mod os, fortalte David Writebol.
Nu har han så fået sin hustru hjem, og lægerne forsikrer, at ingen behøver at bekymre sig for at blive smittet med ebola hverken af Writebol-parret eller af Kent Brantly.

Serum fra tobak-planter

Den eksperimentelle ZMapp-serum udvindes fra tobaksplanter.
– Det er en ret simpel proces. Serumet består af tre antistoffer, der er produceret i tobakplanter, og når vi pulveriserer tobakplanterne og forfiner antistofferne, så kommer de til at ligne antistoffer fra kroppen, forklarer professor Charles Arntzen fra Arizona State University til euronews.com.
ZMapp er dog ikke en kur, men blot et middel, der kan styrke kroppens evne til at bekæmpe det dødbringende ebola-virus.

Afrikanere får ZMapp

De første ebola-smittede afrikanere, heriblandt tre læger, er nu i behandling med ZMapp, oplyser læger i Liberias hovedstad Monrovia.
Det er lægerne Zukunis Ireland og Abraham Borbor fra Liberia og Aroh Cosmos Izchukwu fra Nigeria, som nu behandles med den eksperimentelle medicin.
Både de to amerikanske missionærer og en ældre spansk præst fik behandling med ZMapp. De to amerikanere overlevede, men den spanske præst er nu død.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Langt fra under kontrol

Af de ebola-ramte lande er Liberia hårdest ramt. Sygdommen findes også i Sierra Leone, i Guinea og i Afrikas mest folkerige land, Nigeria. I Liberia er over 400 nu døde af ebola.
I Nigeria tyder det dog på, at myndighederne er ved at få kontrol over situationen. Men i Liberia, Sierra Leone og Guinea har det vist sig langt vanskeligere at inddæmme ebola.
Læger uden Grænser vurderer, at der vil gå yderligere seks måneder, før sundhedspersonalet kan få kontrol med sygdommen i det vestlige Afrika.