IPSICC

Israels fred med Jordan i 20 år – hvordan bliver de næste?

rabin clinton huseein

Rabin, Clinton og Hussein i 1994
Rabin, Clinton og Hussein i 1994

Det er i disse dage 20 år siden, at Jordan og Israel indgik en fredsaftale. Der har været op- og nedture siden, men  freden holder, fordi den er i  begge landes interesse.

Spørgsmålet er, om kong Abdallah II’s styre vil vare fem eller ti år.

Den politiske skribent, Eitan Haber, skriver i bladet “Yediot Aharonot”, at trods Jordans vedvarende fjendtlighed over for Israel, har der ikke været nogen  krige eller militæroperationer og – vigtigst af alt –  ingen døde og sårede.

Det var den 2. oktober 1994, at kong Hussein og statsminister Yitzhak Rabin mødtes nær Eilat for at underskrive aftalen i overværelse af præsident Bill Clinton.
Det var Israels anden fred med et arabisk land efter aftalen med Egypten, der blev indgået nogle år tidligere.

En anden meningstilkendegivelse om 20 års jubilæet blev udtrykt af Ariel Ben Solomon, som i “Jerusalem Post” skriver:
– Jordanernes syn på aftalen med Israel kommer til udtryk ved en forsideartikel i den jordanske avis “Al-Arab Al-Yawm” under overskriften  “20 års modbydelig fred med Israel”.

Dore Gold, der er politisk rådgiver for statsminister Benyami Netanyahu, siger at kong Abdallah behændigt har styret sit kongerige gennem den ene udfordring efter den anden, og at Jordan er blevet ly for bølger af arabiske flygtninge fra Syrien og Irak – ikke en kilde til jordansk manglende stabilitet eller svaghed, men jordansk selvtillid og styrke.
– Da Jordan blev skabt i 1940’erne troede ingen, at landet ville eksistere så længe som det har gjort det, men kongeriget har vist sig at være ukueligt og fortsætter med det, siger Gold.

David Schenker, leder af  Washingtons Institut for mellemøstlig politiks afdeling for arabisk politik, siger:
– Jordan har truffet en klog strategisk beslutning ved at gå sammen med Israel.

Redaktøren af “Inside Iraqi politics”, Kirk Sowell.siger:
– ISIS er en sikkerhedstrussel, men ikke hvad angår at omstyrte regeringen. Enhver der tror dette, ved ikke hvad der sker.