– Brug Halloween til at dele evangeliet

Kirk Cameron
Kirk Cameron

Skuespiller Kirk Cameron opfordrer kristne til at deltage i Halloween.

Den amerikanske skuespiller Kirk Cameron opfordrer kristne til aktivt at fejre den højtid, som mange ellers undgår: Halloween.

– Til Halloween støder man på udklædte mennesker overalt, og når man så ser en, der fx er iført et Obama-kostume med et stort oppustet ballonhoved, som skal forestille Obamas ansigt, er det så at ære Obama – eller er det at gøre grin med ham? Sådan spørger den kristne skuespiller, som bl.a. spillede hovedrollen i Left Behind-filmen fra 2000.
– De gør grin med ham, siger han og tilføjer endvidere:
– Tidligere klædte kristne sig ud som djævle, nisser og hekse præcist med det formål at vise, at sådanne væsner var blevet besejret og dermed udslettet ved Jesus opstandelse. Disse kostumer gjorde således grin med det faktum, at djævelen – og andre onder – blev offentligt ydmyget af Jesus Kristus ved opstandelsen.
Det er en lidt anden tilgang til den omstridte fejring, som mange kristne tager afstand fra, netop på grund af fokus på hekse, dæmoner og genfærd.

Afsæt i Allehelgensdag

Cameron siger, at Halloween oprindeligt tager sit afsæt i Allehelgensdag og Allehelgensaften, som vi netop kender i Danmark. Dog mener antropologer, at den faktisk har sin virkelige oprindelse 2000 år tilbage i den keltiske mærkedag Samhain – som markerede afslutningen på høstsæsonen.
De gamle keltere var af den overbevisning, at denne dag ligeledes markerede vinterens begyndelse – et tidspunkt på året, hvor ånder kom tilbage til jorden for at forårsage ravage på kelternes afgrøder og for at besætte de levende. Kelterne iførte sig hoveder og skind fra dyr som et forsøg på at interagere med den åndelige verden, – og give ’svar på tiltale’.
Men Cameron hævder, at Halloween ikke handler om døden på den måde, således som det ellers ofte fortolkes nu til dags. Det handler lige modsat om livet.
– Halloween er en fantastisk mulighed for at vise, hvordan kristne fejrer dagen, hvor døden blev besejret. Man kan dele ud af de evangelistiske skrifter og fortælle om, hvorledes hvert et spøgelse, hver en heks og hver dæmon blev besejret den dag, hvor Jesus opstod. Naturligvis bør ingen kristen forherlige døden – for døden blev jo besejret, og dét var pointen med Allehelgensaften, siger Kirk Cameron.